Sisarkoot – kuppikoon ja ympärysmitan salaisuus

5 Apr 2019 10:13 AM
Annica Svensson

Miten tarkkoja liivikoot oikein ovat? Vaikka tiedät tarkan liivikokosi, voi kuitenkin olla, että sinulle sopii myös yksi tai kaksi muuta liivikokoa. Huomaat, että ne istuvat aivan kuin omasi tai melkein yhtä hyvin. Mutta miten tämä on mahdollista? Tänään perehdytämme sinut asiaan, joka kaikkien naisten on hyvä tietää – sisarkokoihin.


Olet varmaankin kuullut, että neljä naista viidestä käyttää väärää liivikokoa. Kun sanomme ”väärää”, tarkoitamme kokoa, joka ei sovi ylipäätänsä, esimerkiksi jossa povi pursuaa yli kupinreunan tai kuppi on vain puolillaan. Sisarkoot ovat eri asia. Niissä väärä koko onkin oikea. Kuulostaako hankalalta? Oikeastaan asia on yksinkertainen.


Kupin ja ympärysmitan maaginen suhde


Jotta voimme tehdä selkoa sisarkoon käsitteestä, meidän täytyy tuntea rintaliivien kokojärjestelmän rakentuminen. Liiveistä ilmoitetaan kaksi kokoa – ympärysmitta (mitataan suoraan rinnan alta ja ilmoitetaan lukuna, esimerkiksi 85) ja itse kuppikoko (ilmoitetaan kirjaimella, esimerkiksi B-kuppi).


Kupin koko elää suhteessa ympärysmittaan: kupin koko muuttuu ympärysmitan kasvaessa. Liivikoon 95B kuppi on tilavuudeltaan eri kuin liivien 75B kuppi. Jos 90B-liivien kupin täyttää vedellä, vettä menee yhtä paljon kuin 75F-liivien kuppiin!


"C-kuppi ei ole kaikissa liivikoissa saman kokoinen"

Sisarkoot ovat ne koot, joissa kupin tilavuus on sama eri ympärysmitoilla. Esimerkiksi liiveissä 85C on samankokoinen kuppi kuin koossa 80D tai 75E.


Tämä tarkoittaa, että jos sovitat liivikokoa 75F ja kuppi istuu mielestäsi hyvin, mutta liivit ovat aivan liian tiukat selästä, voit kokeilla liivejä, joiden ympärysmitta on 80. Tällöin et kuitenkaan valitse liivikokoa 80F vaan 80E. Liivikoissa 75F ja 80E on sama kupin tilavuus, vain eri ympärysmitta. Jos sovitat 80F-liivejä, kuppi on liian suuri, mutta liivit istuvat selästä.


Alla olevassa taulukossa oranssi alue osoittaa saman kuppitilavuuden eri ympärysmitoilla. Peukalosääntö on yksinkertainen: kun ympärysmitta kasvaa yhden pykälän, kuppikoko pienenee pykälän. Kun ympärysmitta laskee yhden pykälän, kuppikoko kasvaa pykälän.

Sisarkoot – useampi kuin yksi liivikoko voi olla sopiva


Sisarkoot viittaavat siis tähän: koon 85C sisarkoot ovat 80D ja 90B. Sanotaan, että kokosi on 85C. Jos liivien selkämyksessä on joustoa, voit varmasti käyttää myös kokoa 80D, sillä se venyy käytössä ja mukautuu vartaloosi. Jos 80D tuntuu selästä liian kireältä, voit kasvattaa ympärystä muutamalla sentillä käyttämällä hakasiin liitettävää pidennyskappaletta. Koko 90B voi myös sopia, ja napakkuutta saat käyttämällä sisintä hakasta.


"Peukalosääntö on yksinkertainen: Ympärysmitassa pykälä alas, kupissa pykälää suurempi koko."


Milloin sisarkokoja ei kannata käyttää


Milloin sitten sisarkokoa ei kannata käyttää? Jos tarvitset apua raskaan poven kohottamiseen, emme suosittele ”isosiskon” käyttöä, siis kokoa, jossa ympärysmitta on suurempi. Tällöin on vaarana, että liivit ovat selästä liian väljät eivätkä anna tarvitsemaasi tukea. Tästä syystä onkin tavallisempaa siirtyä alempaan sisarkokoon (koosta 85C kokoon 80D).


Sisarkokojen etu


Jos löydät lopulta pitkän etsimisen jälkeen liivit, jotka tuntuvat ehdottoman oikeilta, mutta niitä ei ole omassa koossasi, voit selvittää, onko liivejä saatavana sisarkoossa. Pykälää suurempi kuppi, pykälää pienempi ympärysmitta. Tai päinvastoin. Kokeile, mikä tuntuu hyvältä. Melkein aina tämä toimii.

You may also like