A:sta Ö:hön – kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää liiveistä

Mitä tarkoittaa guipure-kirjailu, ja mikä oikeastaan on sivutuki? Rintaliivien kuvauksissa vilisee paljon ammattisanastoa ja ilmauksia. Aakkostetusta sanastosta löydät nopeasti selityksen tavallisille (ja joillekin harvinaisemmille) käsitteille, joita verkon ja lehtien liivikuvauksissa esiintyy.


Aktiviteettiliivit
Aktiviteettiliivimme antavat erinomaisen tuen ja ovat täydelliset arjen askareisiin ja kevyeen liikuntaan. Ne on usein valmistettu hengittävästä funktionaalisesta materiaalista, joka siirtää kosteuden pois iholta parantaen mukavuutta ja pitkäkestoista raikkautta.


Imetysliivit
Imetysliivejä käytetään imetysaikana ja niissä on avattavat kupit, niin että imetys onnistuu riisumatta liivejä.


Balconette
Balconette-liiveissä on kupit, joiden yläosassa on suorempi leikkaus. Ne kohottavat hienosti tukemalla alapuolelta. Malli on saanut nimensä siitä, että rinnat lepäävät kuin parvekehyllyllä. Balconette-liivit sopivat melkein kaikille rintatyypeille.


Ympärysmitta
Ympärysmitta mitataan mittanauhalla aivan rintojen alapuolelta. Se ratkaisee liivikokosi.


Liivien jatkopala
Liivien jatkopala eli lisähakaset kiinnitetään selässä liivien omiin hakasiin niin, että selkäosa pitenee ja liivien ympärysmitta kasvaa.


Puuvilla
Puuvilla on pehmeä ja taipuisa luonnonmateriaali, joka kestää käyttöä ja on helppohoitoinen. Se hengittää, ei kerää tuoksuja ja sopii erinomaisesti herkälle iholle. Se on pidetty alusasumateriaali.


Bralette
Pehmeä liivimalli, jonka alaosa ulottuu tavallista alemmas. Siitä on suljettavia versioita ja pään yli puettavia malleja.


Painijanselkä
Painijanselkä tai racerback on T-mallinen, umpinainen selkämys ilman kiinnityksiä. Sellainen voi olla esimerkiksi etukiinnitettävissä tai pään yli puettavissa liiveissä. Painijanselkäisessä mallissa olkaimet eivät voi valua, ja malli sopii erinomaisesti silloin, kun haluat olkainten pysyvän piilossa esimerkiksi aluspaidan alla.


Bustier
Ks. pitkät rintaliivit.


Kaaritukiliivit
Kaaritukiliivit antavat hyvän tuen ja kohottavat ja muovaavat povea. Kaarituki ympäröi rinnan ja varmistaa, että liivit ovat napakasti vartaloa vasten, jolloin povi erottuu ja pysyy paikoillaan.


Kaarituettomat liivit
Yleiskäsite kaikille liivimalleille, joiden kupeissa ei ole kaaritukia. Kaarituettomia liivejä on monenlaisia. Kutsutaan joskus myös pehmeiksi liiveiksi.


Kannatteleva tukinauha
Liivit, joissa on kaarituen sijaan pehmeä tukinauha. Tukinauha on mukautuva kuten kaarituettomissa liiveissä, mutta se antaa myös vähän lisävakautta verrattuna kokonaan tuettomiin liiveihin.


Keskittäminen
Keskittäminen tarkoittaa poven tuomista keskelle, niin että povi näyttää edestä katsottuna vähemmän leveältä. Tämä voidaan toteuttaa sivutukien avulla tai push-up-liiveillä.


Charmeuse
Satiinipunottu, jäykkä tekstiili, jossa on puolikiiltävä päällinen ja matta sisäpuoli. Tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Perinteisesti valmistettu silkistä, mutta nykyisin tavallisemmin polyesterikuidusta. Suosittu materiaali kupeissa ja liivien etukappaleessa.


Contour-liivit
Contour-liiveissä on täysin topatut, muotoonpuristetut kupit, jotka määrittävät poven muodon. Ero contour-kupin ja T-paitaliivien välillä on se, että contour-kupit ovat aina täysin topatut, kun taas T-paitaliivit voivat olla ilman vuorta ja toppausta, eivätkä siksi samalla tavalla määritä poven muotoa. Contour-kupit tekevät rinnoista myös symmetriset.


Puolikuppi
Kuppi, jonka leikkaus on täyskuppia matalampi ja joka ei peitä koko rintaa. Se peittää enintään kolme neljäsosaa rinnasta.


Elastinen kuppi
Elastiset kupit on valmistettu stretch- eli joustomateriaalista, joka mukautuu poven mukaan. Niitä on eri venyvyyksillä: osa venyy molempiin suuntiin ja osa vain yhteen. Elastisen kupin etuna on mukavuus ja se, että kuppi on koon suhteen sallivampi, mikä on hyvä silloin kun oma koko on kahden koon välissä tai rinnat ovat keskenään hieman eri kokoa.


Elastaani
Elastaani on polymeerikuitu, jota lisätään pieni osuus tekstiileihin, kun tarvitaan kestävää joustoa ja materiaalia, joka ei veny muodottomaksi. Elastaania on usein mukana tekstiileissä, joiden halutaan olevan tyköistuvia, mutta kuitenkin mukavia päällä, kuten liivien selkämyksessä. Yhdysvalloissa elastaani tunnetaan nimellä spandex. Lycra ja Dorlastan ovat elastaanikuidun rekisteröityjä tavaramerkkejä.


Verkkopitsikirjailu
Brodeeraus tyllipohjalla.


Tukiluu
Jousi, joka voidaan lisätä liivien sivusauman sisään antamaan lisätukea.


Täytetty kuppi
Ks. topattu kuppi.


Täyteläinen povi
Täyteläisestä povesta puhutaan, kun kuppikoko on suuri suhteessa ympärysmittaan. Useimmiten tällä tarkoitetaan vähintään D-kuppia.


Vuorattu kuppi
Vuorattu kuppi tarkoittaa, että koko kupissa tai sen osassa on kaksi materiaalikerrosta. Joskus tarkoitus on vahvistaa elastisesta tai ohuesta materiaalista valmistettua kuppia paremmin tukevaksi, mutta tarkoituksena voi myös olla vähentää esimerkiksi pitsiliivien läpinäkyvyyttä.


Vuorattu kupin alaosa
Liiveissä, joissa kupin alaosa on vuorattu, alapuoliskossa on kaksi materiaalikerrosta. Tarkoituksena on vahvistaa kuppia ja antaa povelle parempi tuki.


Muotoonpuristetut liivit
Muotoonpuristetuissa liiveissä kuppimateriaali on muotoiltu lämpökäsittelyllä pyöreäksi, ja kuppi on siksi saumaton ja täydellinen ohuiden tai tyköistuvien vaatteiden alle. Muotoonpuristettuja kuppeja on sekä toppauksilla että ilman ja vuorilla ja ilman.


Etukiinnitettävät liivit
Liivit, jotka suljetaan edestä kuppien välistä, ei selästä. Etukiinnitys on erityisen kätevä, kun liivit tulee voida pukea ja riisua ilman kiertoliikkeitä tai jos selkäpuolen hakasiin yltäminen on hankalaa.


Edestä säädettävät olkaimet
Liivit, joiden olkaimissa säätömahdollisuus on etupuolella, ei selässä. Olkaimia voi tällöin säätää kätevästi liivit päällä.


Guipure-kirjailu
Guipure on kirjailu, joka kirjaillaan alustalle, joka leikataan kirjailun jälkeen kokonaan tai osittain pois. Tämä tekniikka on suosittu ylellisissä liiveissä ja alusasuissa.


Täysin vuorattu kuppi
Täysin vuoratuissa kupeissa on nimensä mukaisesti kauttaaltaan kaksi materiaalikerrosta. Joskus tarkoitus on vahvistaa elastisesta tai ohuesta materiaalista valmistettua kuppia, mutta tarkoituksena voi myös olla vähentää esimerkiksi pitsiliivien läpinäkyvyyttä.


Puolikuppi
Kuppi, jonka leikkaus on täyskuppia matalampi ja joka ei peitä koko rintaa. Se peittää enintään kolme neljäsosaa rinnasta.


Täyskuppi
Täyskuppi peittää koko poven ja sen leikkaus edestä on korkea. Täydellinen suurelle povelle tai ylimääräistä tukea tarvitsevalle. Korkea kupin reuna tekee myös ihon ja kupin yhtymäkohdasta sileämmän.


Täystoppaus
Täysin topattu kuppi on tukevaja auttaa muotoilemaan povea. Täysin topattuja kuppeja on muotoonpuristettuina ja saumallisina sekä kaarituilla ja ilman. Tavallisin on kevyt, muutaman millin toppaus, joka lisää tukevuutta, mutta ei kasvata povea.


Keep fresh
Keep fresh on erityismateriaali, joka siirtää kosteutta pois iholta materiaalin kostumatta.


Comfort-olkaimet
Comfort-olkaimet ovat leveät, yleensä pehmustetut olkaimet, jotka suojaavat hartioita rasitukselta. Täydelliset suurelle tai raskaalle povelle, mutta sopivat tietysti erinomaisesti myös pienipoviselle.


Comfort-liivit
Liivit, joissa mukavuus on etusijalla. Usein niissä on leveät ja pehmustetut olkaimet, jotka keventävät kuormitusta.


Kuppikoko
Kuppikoko ilmoittaa rinnan koon suhteessa selän ympärysmittaan. Kuppikoko ilmoitetaan kirjaimella, kuten B-kuppi. Pienin koko on AA-kuppi.


Kupin alaosa
Vaakasaumallisen kupin alempi puolisko.


Korotettu etuosa
Korotettu etuosa tarkoittaa, että liivien alaosa edestä rintojen välistä on leikattu niin, että vatsalle jää enemmän tilaa. Se tekee liiveistä myös näyttävämmät.


Kupin yläosa
Saumallisen kupin ylempi puolisko.


Lounge-liivit
Lounge-liivit, joista voidaan käyttää myös nimitystä relax-liivit, ovat kaarituettomat, mukavat liivit, jotka sopivat löhöilypäiviin. Ne on kehitetty ennemminkin mukavuutta kuin tukea ajatellen.


Lycra
Lycra on elastaanikuidun rekisteröity tavaramerkki. Lycra voi venyä jopa 6-kertaiseksi ja se palaa alkuperäiseen pituuteensa elastisuuttaan menettämättä.


Kohotus
Kohotus tarkoittaa poven nostamista ylöspäin; sitä ei pidä sekoittaa tukeen. Kaikki liivit antavat eriasteisen tuen pitämällä poven paikallaan, mutta liivit, joilla on kohottava vaikutus, nostavat sitä ylöspäin ja ovat täydelliset, kun povi on veltto tai sijoittuu alemmas kuin haluaisit.


Kohotustuki
Kohotustuki on kupin alaosan myötäiseksi ommeltu ylimääräinen paneeli tai nauha. Useimmiten siinä on kevyt toppaus. Se toimii ylimääräisenä tukena ja auttaa antamaan povelle lisänostetta.


Pitkät liivit/longline-liivit
Pitkät liivit, jotka tunnetaan myös nimellä longline tai bustier, antavat lisätukea povelle, sillä ne yltävät alemmas ja jakavat painoa. Pitkillä liiveillä on selkää silottava vaikutus. Liivien ja ihon raja erottuu vähemmän, joten nämä ovat hyvä valinta tyköistuvien vaatteiden alle. Tietyissä malleissa on sivuilla tukiluut, jotka antavat mahtavan tuen.


Maximizer-liivit
Maximizer-liivien kupeissa on hyvin paksu ja vahva toppaus, ja niissä on usein paksummat tyynyt kupin ala- ja ulkopuolella. Näin saadaan aikaan vaikutelma yhtä tai useampaa kuppikokoa suuremmasta povesta.


Mesh (verkko)
Elastinen verkkomateriaali, jota käytetään usein esimerkiksi urheiluliiveissä. Sitä käytetään usein rintaliivien selkämyksessä.


Mikrokuitu
Erittäin hieno synteettinen kuitu, jonka paksuus on alle 1 denierin. Mikrokuidusta valmistetut alusvaatteet ovat kevyitä ja tuntuvat hyvin pehmeiltä. Valmistetaan tavallisesti polyesteristä tai polyamidista.


Minimoivat liivit
Minimoivat liivit saavat poven vaikuttamaan yhtä kuppikokoa pienemmältä. Niissä on matalampi ja leveämpi kuppi, joka tekee povesta hieman litteämmän. Sopii naiselle, joka pitää omaa poveaan hieman turhan suurena tai jolla on leveä rintakehä.


Pehmeät liivit
Pehmeät liivit sopivat kaarituettomista liiveistä pitäville. Useimmiten pehmeillä liiveillä tarkoitetaan kaarituettomia liivejä, mutta niillä voidaan tarkoittaa myös lounge-liivejä.


Multiway-liivit
Multiway-liiveissä olkainten sijaintia voi vaihdella. Ne voivat esimerkiksi olla kokonaan irrotettavat tai ne voi kiinnittää selästä ristiin tai yhteen pikku hakasella.


No-slip-olkaimet
No-slip-olkaimilla varustetuissa liiveissä olkaimet ovat selästä tavallista lähempänä toisiaan, niin että ne eivät voi valua, vaikka hartiat olisivat kapeat tai luisut.


Plunge-liivit
Plunge-liivit on syvään uurrettu kuppien välistä.


Polyamidi
Synteettinen materiaali, joka on suosittu ja pidetty alusvaatemateriaali. Polyamidikuitu on helppohoitoista, tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä ihoa vasten ja kestää hyvin kosteutta ja ihon rasvaa.


Polyesteri
Tavallisin synteettinen materiaali alusvaatteissa. Polyesteri on monipuolinen materiaali, josta voidaan valmistaa esimerkiksi satiinia, charmeusea, sifonkia jne. Polyesteri on lämmön- ja värinkestävä, kuivuu nopeasti, ja kutistuu vähemmän kuin esimerkiksi puuvillakuitu. Polyesteriä käytetään usein funktionaalisissa tekstiileissä. Eri polyesterikankaiden laaduissa on suuria eroja.


Powernet
Verkkomateriaali, jolla vuorataan alusvaatteita vahvistustarkoituksessa.


Projektio
Projektio tarkoittaa sitä, miten rinnat ”suunnataan” liiveissä. Tavallisimmin rintoja nostetaan ylöspäin, keskitetään keskelle tai erotetaan toisistaan.

Proteesiliivit

Proteesiliiveissä on kupin sisäpuolella tasku, johon sijoitetaan proteesityyny. Erityisen korkea leikkaus edessä peittää mahdolliset arvet ja proteesin.


Push-up-liivit
Push-up-liiveissä on syvään uurrettu miehusta, joka nostaa rintoja kohti toisiaan. Kuppien ulko- ja alapuolen toppauksilla luodaan vaikutelma suuremmasta povesta. Push-up-tehon voimakkuus vaihtelee.


Suora selkämys
Kun liivien selkämystä sanotaan suoraksi, selkäosa on yhtä leveä (korkea) keskeltä kuin sivuilta.


Relax-liivit
Relax-liivit ovat kaarituettomat, mukavat liivit rentoihin päiviin. Ne on kehitetty ennemminkin mukavuutta kuin tukea ajatellen.


Pyöreä selkämys
Ks. U-mallinen selkämys.


Satiini
Tiivispunoksinen kangas, jossa on kiiltävä päällinen ja matta tausta. Voidaan valmistaa useista eri materiaaleista; tavallisia ovat polyesteri ja silkki.


Erottaminen
Kun liivien sanotaan erottavan povea, tarkoitetaan, että ne pitävät rintoja erillään. Yleensä tämä saadaan aikaan varmistamalla, että liivit istuvat rintojen välistä tiiviisti ihoa vasten, esimerkiksi kaarituilla.


Silikoninauha
Kupin yläosaa myötäilevää silikoninauhaa käytetään vahvistamaan kupin reunaa. Tämä on tarpeen esimerkiksi silloin, kun kuppi on elastista, ohutta materiaalia. Silikoninauha estää materiaalia menettämästä muotoaan. Silikoninauhalla materiaali saadaan myös pysymään paikallaan ihoa vasten.


Sivutuet
Liivit, joiden kupeissa on sivutuet, tarjoavat povelle ylimääräisen tuen ja auttavat keskittämään povea. Sivutuet sopivat kaikille rinnoille ja kaikkiin kokoihin, mutta ennen kaikkea ne toimivat isopovisella tai silloin, kun rinnat sijaitsevat kaukana toisistaan, koska sivutuki estää rinnan valumisen kainaloon. Topatut sivutuet antavat lisätukea.


Silottava sivusiipi
Sivusiipi on lisäpaneeli tai siipi, joka on liivien sivulla kainalon vieressä. Se tasoittaa ja silottaa liivien ja ihon yhtymäkohtaa.


Relax-liivit
Yö- tai relax-liivit on suunniteltu ennen kaikkea mukaviksi, ja ne on usein valmistettu elastisesta, hengittävästä materiaalista. Tarkoitus on, että ne ovat riittävän mukavat nukkumiseen.


Spacer-liivit
Spacer on kevyt ja ilmava kolmikerroksinen materiaali. Keskikerroksessa on ilmataskuja, jotka mahdollistavat ilman kierron. Uloin kerros kuljettaa vartalon kosteutta ja lämpöä pois, joten materiaali soveltuu hyvin vilvoitusta kaipaavalle.


Urheiluliivit
Urheiluliivit sopivat liikuntasuorituksiin, sillä ne pitävät poven tukevasti paikoillaan. Urheiluliiveissä on ”bounce control” eli ne estävät povea pomppimasta liikkuessa.


Jousto-olkaimet
Jousto-olkaimin varustetuissa liiveissä on elastiset olkaimet, mikä helpottaa liikkumista ja tuntuu mukavammalta kuin jäykät olkaimet.


Jäykkä kuppi
Jäykillä kupeilla varustetuissa liiveissä kuppien materiaali ei jousta; näin ollen se ei myöskään veny muodottomaksi. On kuppeja täysin jäykästä materiaalista ja sellaisia, joissa jäykkä materiaali on venyy hieman yhteen suuntaan, jotta se mukautuu hieman kehon muotoon. Jäykkä kuppi antaa hyvän tuen povelle ja on erityisen hyvä lisäkohotusta tarvitsevalle.


Jäykkä kupin alaosa
Joissakin liiveissä vain kupin alaosa on jäykkää materiaalia yläosan ollessa elastinen. Tämä on hyvä yhdistelmä, sillä kupin alaosa tukee povea ja yläosa mukautuu sen muotoon ja lisää hieman joustoa liivien koon suhteen.


Tuki
Yleiskäsite, joka ilmaisee, miten tukevasti liivit pitävät poven paikoillaan ja millaisen tuen ne antavat. Mitä voimakkaampi tuki liiveissä on, sitä vähemmän povi hölskyy liikkuessa. Liiveistä voidaan tehdä hyvin povea tukevat useilla tavoilla, ja jotkin liivit on erityisesti suunniteltu tukemaan täyteläistä ja raskasta povea.


T-selkämys
T-selkämyksellä tarkoitetaan kapeaa painijanselkää, josta käytetään myös nimitystä racerback. Tämä malli on yleinen edestä kiinnitettävissä liiveissä ja liiveissä, jotka puetaan pään yli vetämällä.


T-paitaliivit
T-paitaliiveissä on sileät, muotoonpuristetut kupit ilman saumoja, ja ne sopivatkin erinomaisesti ohuiden ja ihonmyötäisten vaatteiden alle. Voidaan valmistaa kaarituilla tai ilman.


Kolmeneljäsosa-kuppi
Kuppi, jonka leikkaus on täyskuppia matalampi ja joka ei peitä koko rintaa. Se peittää enintään kolme neljäsosaa rinnasta. Voidaan kutsua myös nimellä puolikuppi.


Kolmiosainen leikkaus
Kun liiveissä on kolmiosainen leikkaus, muodostuu kuppi kolmesta erillisestä kaavakappaleesta. Saumojen muoto vaikuttaa kupin siluettiin ja tukeen. Kolmiosainen kuppi tekee rinnan muodosta pääsääntöisesti pyöreämmän kuin kaksiosainen kuppi.


Tulppaanileikkaus
Tulppaanileikkauksessa kuppi on kolmiosainen ja saumojen rajaviivat muodostavat tulppaanin muodon. Tulppaanileikkauksella saadaan siisti, pyöreä povi ja kaunis dekoltee. Voidaan valmistaa kaarituilla tai ilman.


Raskas povi
Povi, joka painaa paljon ja tarvitsee tukea ja nostoapua.


Kaksiosainen leikkaus
Kun liiveissä on kaksiosainen leikkaus, kumpikin kuppi muodostuu kahdesta erillisestä kaavakappaleesta. Sauman muoto vaikuttaa kupin siluettiin. Saatavana useita variaatioita ja leikkauksia.


Peittävyys
Peittävyys tarkoittaa sitä, miten paljon rinnasta kuppi peittää. Täyskuppi peittää rinnan kokonaan.


U-selkä
U-selkä tarkoittaa, että selkäosa on uurrettu olkainten kiinnikkeiden välistä. U-muoto tekee selästä kauniin, vaikka selkämyksen ulkosivut ovat leveät ja napakat. Olkaimet voivat jatkua koko U-kaaren matkan liivien hakaskiinnitykseen asti. Tämä luo elegantin ja kauniin vaikutelman.

Uniboob

Uniboob tarkoittaa, että povi muodostaa liivien muotoilun vuoksi yhtenäisen massan ja näyttää ”limpulta”. Se on äärimmäinen vastakohta rintojen erottamiselle.