Niksit täydellisten liivien löytämiseen raskaalle povelle!

12 Jul 2019 9:17 am
Annica Svensson

Läheskään kaikki rintaliivit eivät tue hyvin. Mitä suurempi kuppikoko ja mitä raskaampi povi, sitä vaikeampaa on löytää optimaaliset liivit. On kuitenkin olemassa niksejä, jotka kannattaa painaa mieleen. Käymme läpi, mitä on otettava huomioon, kun ostat liivit kookkaalle ja raskaalle povelle.


”Liivien on tunnuttava miellyttäviltä rintojen koosta riippumatta.”


Kookas povi painaa! Oikein kookas povi voi painaa jopa 4 kiloa, ja siksi tarvitaan hyvät ja napakat liivit, jotka auttavat kohottamaan ja tukemaan povea ja suojaamaan selkää ja niskaa. Tämä asettaa liiveille vaatimuksia, mutta moni tekijä ratkaisee, paljonko tukea liiveistä saa. Ei ole tavatonta, että raskaspoviset naiset katsovat ennen kaikkea olkaimia: ovatko ne leveät vai eivät. Sen jälkeen he katsovat, onko mallia heidän kuppikoossaan ja jos näin on, tuote menee hankintaan. Mutta todellisuudessa olkaimet eivät ehkä ole se asia, johon pitäisi eniten kiinnittää huomiota liivejä valittaessa. Niillä on tehtävänsä, mutta se on vähemmän tärkeä kuin moni nainen uskoo.

”Kookas povi vaatii napakat liivit”


Nimenomaan raskaalle povelle suunnitelluissa liiveissä on monia ominaisuuksia, jotka auttavat kohottamaan povea. Tärkeintä on, miten liivit istuvat selästä, mistä materiaalista ne on valmistettu sekä useiden ominaisuuksien yhdistelmä. Aloitetaan selästä.


SELKÄNAUHA ON TÄRKEIN TUEN LÄHDE
Selkämyksellä on suurin rooli siinä, millaisen tuen liivit antavat povelle. Siksi on hyvä panostaa malliin, jossa on leveä, napakka selkämys ja leveät sivustat. Selän hakaskiinnityksessä tulee olla vähintään kolme hakasta päällekkäin.

”Leveä ja napakka selkämys tukee koko povea”


Jotta liivit antavat optimaalisen tuen, niiden tulee istua tiiviisti vartaloa vasten, mutta ei niin tiiviisti, että ne tuntuvat ikäviltä tai jättävät jäljet. Mitä leveämpi selkämys, sitä enemmän on pintaa, jolle tuki jakaantuu ja sitä vähemmän liivit kaivautuvat olkapäihin. Jos pidät pitsiliiveistä, varmista, ettei pitsi ole liian ohutta tai hentoa. Jos pitsi on hyvin ohutta, vuori voi lisätä napakkuutta.


KUPEISSA ON EROJA
Parhaiten sopiva kuppi raskaalle povelle on kokokuppi, koska se vangitsee koko poven ja vähentää pelkoa, että rinta pullahtaa ulos eteenpäin kumartuessa. Valitse kokokupit, jos haluat koko päiväksi varman ja miellyttävän olon. Vielä tärkeämpää on materiaali. Jäykästä materiaalista valmistetut kupit estävät poven painoa venyttämästä materiaalia käytössä. Materiaalin ei tarvitse olla täysin jäykkä, mutta se ei saisi joustaa molempiin suuntiin. Kokeile vetää materiaalia käsin, jotta saat käsityksen sen jäykkyydestä. Täysin jäykkä materiaali ei ole aina kovin miellyttävä. Useasta kappaleesta kokoon ommellussa kupissa kupin eri osat saattavat joustaa eri tavalla; esimerkiksi kupin alaosa voi joustaa pystysuunnassa ja sivu vaakasuunnassa (tai se on voitu ommella vinoon). Joustosuunnan vaihtelu tällä tavalla parantaa vakautta ja antaa liikkumavaraa kokovalikoiman lisäämiseen yksisuuntaiseen joustoon verrattuna. Jos kaikki kupin materiaalit eivät veny alaspäin, vaan myös vaakasuunnassa, jakaantuu poven paino paremmin. Tämä vaihtelee kupin leikkauksesta ja mallista riippuen.


”Mieti kupin materiaalia liivejä valitessasi”

Jäykästä materiaalista valmistetut täyskupit antavat povelle erityisen napakan tuen. Kuvassa on Cotton Dots -liivit, joissa kupin alaosassa on lisätuki.


On olemassa kuppeja, joissa alaosa on jäykkä ja yläosa joustopitsiä. Joustava osa mukautuu poven muotoon, mikä on hyvä, jos rinnat ovat esimerkiksi hieman epäsymmetriset tai kahden kuppikoon välissä.


Toinen vinkki on valita vanutopatut kupit. Kuppeja on sekä kokonaan topattuja että sellaisia, joissa vain alaosa on topattu. Toisin kuin moni luulee, topattu kuppi ei niinkään lisää rinnan volyymia, vaan pikemminkin se antaa povelle kiinteämmän muodon ja stabiilimman tuen. Jos haluat suurentaa rinnan volyymia, valitse push-up-liivit, joissa kupin alaosassa on tyyny, tai maximizer-liivit, joissa toppauksen paksuus on 1–2 senttiä tai enemmänkin.

”Kupin toppaus on usein vain muutaman millin paksuinen, eikä se siksi kasvata rinnan volyymia.”


Tavallisin topatuissa kupeissa käytetty materiaali on alle 3 mm paksu jäykkä vaahtokerros. Tällaista käytetään myös Miss Maryn topatuissa liiveissä. Se riittää antamaan tukea ja keventämään hartioiden taakkaa, mutta ei lisää volyymia. Se tuntuu kevyeltä ja miellyttävältä, ja samanlaista toppausta käytetään myös leveissä comfort-olkaimissa.


Jos haluat mieluummin joustomateriaalista valmistetut toppaamattomat kupit, valitse malli, jonka kupeissa on vuori. Se voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat esimerkiksi pitsiliivit. Kuten toppausten kanssa, tarjolla on malleja, joissa koko kuppi tai vain kupin alaosa on vuorattu.


VALITSE KUPPI KOHOTUS- TAI SIVUTUILLA
Tietyissä kupeissa on kupin alaosassa erillinen kohotuskaistale, joka auttaa kohottamaan povea. Tämä topattu paneeli tai nauha on ommeltu kupin alaosan myötäiseksi ja se estää povea venyttämästä kuppia alaspäin. Kohotus ja tuki ovat kaksi eri asiaa. Tuen ansiosta liivit pysyvät napakasti vartaloa vasten ja ”hölskyvät” vähemmän liikkuessasi. Kohotus nostaa povea ylöspäin, tekee siluetista kauniin ja samalla estää povea painumasta mahaa vasten ja aiheuttamasta kuumaa ja tukalaa oloa.

”Kuppien kohotustuki auttaa kohottamaan raskaampaa povea”


Jos rintakehäsi on leveä tai rinnat ovat kaukana toisistaan ja haluat kohottaa ja keskittää niitä, sivutuet ovat hyvä vaihtoehto. Sivutukirakenne kuppien ulkoreunoissa vahvistaa tukea ja estää povea valumasta sivuille ja kainaloihin. Tämä helpottaa tavallisissa arjen askareissa, mutta vaikutus on myös hoikentava, kun povi kaventuu. Sivutukia on toppaamattomia ja topattuja. Topatut sivutuet eivät lisää volyymia, mutta ne antavat napakamman tuen kuin toppaamattomat.


”Sivutuet keskittävät poven”

Oikeanpuoleinen piirros näyttää sivutuen vaikutuksen poveen. Jos povi on kookas tai rinnat leveät, sivutuet auttavat keskittämään poven niin, ettei se pursua sivuilta ja ole käsivarsien tiellä.


KAARITUKI KOHOTTAA JA JAKAA PAINOA
Myös kaaritukiliivejä suositellaan, sillä kaarituet tarjoavat hyvän tuen ja auttavat kohottamaan povea. Kaarituet tasoittavat painon jakaantumista liivien sivuille. Mitä korkeammalle kaarituet sivuilla ja rintojen välissä nousevat, sitä laajemmalle tuki yltää. Kaarituet myös erottavat rintoja toisistaan, kun kumpikin rinta pysyy oman kaarituen tukemana rintakehää vasten. Kun liivit ovat oikean kokoiset ja malliset, kaarituet eivät tunnu ikävältä.

”Kaarituet tasaavat poven muodostamaa kuormitusta”


ÄLÄ UNOHDA OLKAIMIA
Vaikka tärkein povea paikallaan pitävä osa liiveissä on selkänauha, ovat myös olkaimet tärkeät, vaikka niiden tehtävä onkin ensisijaisesti pitää kupit vartaloa vasten. Kuvittele mielessäsi pari nauhakenkiä. Kengännauhoilla kengät pysyvät jalassa tukevammin, mutta vääränkokoisissa kengissä niistä ei ole mitään iloa. Olkainten varassa on vain noin 20 % liivien tuesta. Jos povi on kookas, valitse mieluiten leveät olkaimet hartioiden kuormituksen keventämiseksi. Monessa liivimallissamme on topatut olkaimet, jotka lisäävät käyttömukavuutta ja suojaavat hartioita. Useimmat comfort-olkaimemme eivät ole kokojäykät, vaan ainoastaan osa olkaimesta selkäpuolella on yleensä joustava, niin että liikkuminen on helpompaa.


”Olkainten varassa on enintään 20 % liivien tuesta”

Vasemmalla: Leveät, pehmustetut comfort-olkaimet keventävät kuormitusta. Kuvassa on Amsterdam-kaaritukiliivit.
Oikealla: Confident-kaaritukiliiveissä on olkaimet, jotka voi kiinnittää yhteen selästä, mikä jakaa painon laajemmalle.


Joissakin liivimalleissa on myös olkaimet, joiden kiinnikkeet voi irrottaa ja ristiä olkaimet selästä. On myös olkaimia, joissa on pieni haka tai solki, jolla ne voi kiinnittää yhteen selästä. Katso yllä olevaa kuvaa. Tällainen olkainten muuteltavuus keventää hartioihin kohdistuvaa rasitusta.


Tietenkään yksissä liiveissä ei tarvitse olla näitä kaikkia ominaisuuksia kunnollisen tuen saamiseksi, mutta mitä useampi täsmää, sen parempi. Tukea eivät myöskään tarvitse ainoastaan kookaspoviset naiset, vaan pienikin povi tarvitsee lisätukea, jos se ei ole kiinteä. Kyse ei ole koosta tai tilavuudesta. Pidä huolta rinnoistasi, millaiset ne sitten ovatkin.