Valitsenko muotoonpuristetut vai saumalliset liivit?

2 Sep 2022 10:05 AM
Annica Svensson

Valinta muotoonpuristettujen ja saumallisten kuppien välillä on enemmän kuin makuasia. Jokaisella naisella on hyvä olla vaatekaapissa molempia, mutta ominaisuuksiensa vuoksi kumpikin sopii erityisen hyvin eri tilaisuuksiin ja vartalotyypeille. Käymme läpi kummankin tyypin plussat ja miinukset.


”Miksi saumallisia kuppeja edes on olemassa?” Kuulin erään naisen kysyvän tätä vastikään. Hänen vaatekaapissaan oli liivejä ainoastaan muotoonpuristetuilla kupeilla, ja hän piti niiden ”modernista sileästä lookista”. Hänellä oli hyvin täysi, varsin raskas povi, ja hän oli ajan mittaan etsinyt liivejä, jotka istuisivat prikulleen, kuten kuka tahansa toivoo liivien istuvan. Ehdotin, että hän antaisi mahdollisuuden liiveille, joissa on saumalliset kupit, sillä niiden pitäisi olla hänen povityypilleen ihanteelliset. Valinnassa saumallisten ja saumattomien kuppien välillä on kyse paljon muustakin kuin estetiikasta; selitämme tätä seuraavassa.


Milloin valita muotoonpuristetut?


Muotoonpuristettuja kuppeja suosivat ne naiset, jotka haluavat povelle sileän pyöreää muotoa, mutta myös naiset, joilla on erityisen herkkä iho ja nännit ja jotka eivät halua ottaa riskiä, että saumat saattavat ärsyttää ihoa.


Saumattomuus saa aikaan sen, että kupit ovat erittäin huomaamattomat tyköistuvien vaatteiden alla, etenkin jos ne ovat yksiväriset eivätkä poikkea väriltään merkittävästi ihon väristä.

Muotoonpuristetussa kupeissa ei ole saumoja. Tässä on Keep Fresh -materiaalista valmistettu kuppi ilman toppausta.


Muotoonpuristetut T-paitaliivit ovat hyvä perusvaate, sillä useimmiten niillä saa yksinkertaisen, tyylipuhtaan lookin ilman koukeroita. Mutta naisille, jotka rakastavat pitsiä ja kauniita yksityiskohtia, on nykyisin olemassa monia liivimalleja, joiden täysin topatut, muotoonpuristetut kupit on somistettu hienoilla pitseillä ja kirjailuilla. Tässä tapauksessa ajatus sileästä, saumattomasta lookista ehkä katoaa, mutta tällaisten liivien tarkoitus on saada aikaan täydellisen pyöreä povi.


”Muotoonpuristetut kupit ovat täydelliset ohuiden vaatteiden alla”


Topatut, muotoonpuristetut kupit sopivat erityisen hyvin naisille, joiden rinnat ovat eri paria, sillä kupin valmiiksi pyöreä muoto määrittää siluetin ja kätkee sen, ettei toinen rinta ehkä täysin täytä kuppia.


Jos rintasi ovat hyvin suurta kuppikokoa tai suipot, voi olla vaikea löytää muotoonpuristettuja liivejä riittävän suuressa kuppikoossa. Silloin saumallinen kuppi on paras valinta.


Milloin saumalliset kupit ovat paras valinta?


Saumallinen kuppi takaa parhaan istuvuuden ja tuen kaikenkokoisille rinnoille, mutta etenkin suurelle povelle. Saumojen ansiosta kupista voi muotoilla erityisen syvän, mikä on täydellinen ratkaisu hyvin suurille kuppikoille. Syväkuppisissa liiveissä liivien keskiosa istuu rintojen välissä tiiviisti kehoa vasten, mikä antaa povelle paremman tuen. Muotoonpuristettuja kuppeja on vaikea valmistaa H-kuppia suurempina ilman, että kupista tulee liian matala tai leveä. Tämä johtuu fyysisistä rajoitteista sille, miten paljon yhtä kangaskappaletta voi muovata. Jos kuppikokosi on suuri, suosittelemme siksi saumallisia kuppeja, koska ne antavat optimaalisen tuen.

Kuppi kolmiosaisella tulppaanileikkauksella antaa pyöreän silueitn ja erittäin hyvän tuen.


Saumat eivät säätele vain muotoa, vaan ne myös tekevät materiaalista vahvemman, kun sen ei tarvitse venyä tai pakottautua tiettyyn muottiin. Kun kuppi muodostetaan useasta kappaleesta, siihen voi yhdistellä useampia ominaisuuksiltaan erilaisia materiaaleja, kuten jäykän alapuolen ja joustavan yläosan. Jäykkä materiaali kohottaa ja tukee samalla, kun joustomateriaali myötäilee povea, tuntuu mukavalta ja parantaa istuvuutta. Täydellinen yhdistelmä, jos povi ei esimerkiksi ole yläosastaan kovin täyteläinen tai kiinteä.


”Saumat ovat optimaaliset täyteläiselle povelle”


Saumojen etuna on juuri se, että ne antavat joustoa liivimallien suunnitteluun ja myötäilevät mitä tahansa rinnan muotoa. Ovatpa rintasi suuret tai pienet, suipot tai pyöreät, saumoilla ratkaistaan moni asia. Saumallisilla kupeilla saadaan enemmän vaihtelua ulkoasuun ja malleihin kuin muotoonpuristetuilla.

Saumallisessa kupissa voidaan yhdistellä useita eri materiaaleja ja saada aikaan elegantin läpikuultava efekti.


Toinen ei sulje toista pois


Kumpaa sitten suositkin, saumallista tai saumatonta, tarjonta on tänä päivänä joka tapauksessa laaja, ja jokaiseen makuun ja rinnan muotoon löytyy jotakin. Suosittelen lämpimästi molempien mallien sisällyttämistä vaatevalikoimaasi. Miten sitten lopulta kävi sen naisen kanssa, joka ei pitänyt saumoista? No, hän päätti kokeilla liivejä, joissa oli kolmiosainen kupinleikkaus, ja oli aivan myyty siitä, millaisen tuen povi niistä sai. Käytettyään 20 vuoden ajan pelkästään muotoonpuristetuilla kupeilla varustettuja liivejä hän sai itselleen uudet suosikkiliivit ja alkaa hankkia kaappiinsa useampia liivityyppejä. Juuri tämä onkin rintaliiveissä hienoa: niitä on niin monenlaisia, jokaisella ma tehtävänsä ja ainutlaatuiset ominaisuudet, että olisi sääli pitäytyä yhdessä ainoassa tyypissä.

You may also like