Ovatko liivit tulleet tiensä päähän?

25 Aug 2020 1:50 PM
Annica Svensson

Mistä tietää, milloin liivit ovat tullee tiensä päähän, ja haittaako, jos kulkee ”liian vanhoissa” liiveissä? Seuraavassa 9 merkkiä, joista tiedät, että liivit on aika heittää menemään.


Usein kysytään, miten pitkään yksiä rintaliivejä voi käyttää. Vastaus vaihtelee. Se riippuu laadusta ja siitä, miten hyvin liivejä huollat, miten usein niitä käytät, miten suuri povesi on ja miten usein kokosi vaihtuu. Yleinen ohjenuora voisi olla 1–2 vuotta, mutta liivit voivat säilyä käyttökelpoisina myös pidempään tai huomattavasti lyhyemmän aikaa. Mutta mistä sitten tietää, milloin on aika luopua liiveistä? Seuraavassa on 9 merkkiä, jotka kertovat, että aika on tullut.


Liivit eivät istu napakasti, vaikka käytät selkäosan sisintä hakasta


Ympärysmitaltaan liian suurten liivien käyttö on enemmän tai vähemmän sama asia kuin olla kokonaan ilman liivejä. Liivien tuesta 80 % perustuu liivinympäryksen pitoon vartaloa vasten. Kun ostat liivit, niiden tulee istua ulointa hakasta käyttäen, ja siirryt tarpeen mukaan sisempiin hakasiin liivien hieman venyessä käytössä.


Olkainten pituus muuttuu omia aikojaan


Joudutko lyhentämään olkaimia monta kertaa päivässä, koska ne pitenevät omia aikojaan? Jos neulan ja langan käyttö onnistuvat, voit vaihtaa soljen itse – muussa tapauksessa on aika hankkiutua eroon liiveistä. Olkainten tehtävä on tarjota tukea povelle. Liivien kokonaistuesta niiden vastuulla on noin 20 %.


Väri on nuhraantunut ja resorit venyneet


Liivit, jotka ovat muuttuneet valkoisista epämääräisen nuhruisiksi ja lianvärisiksi, eivät näytä raikkailta päällä. Sama pätee liiveihin, joissa on pesussa lähtemättömiä tahroja. Ethän kulje ympäriinsä tahraisessa tai nuhruisessa mekossakaan, joten mikset suhtautuisi alusvaatteisiin samalla tavalla? Kun olo on siisti vaatteiden alla, se näkyy myös päälle päin. Lue hoito-ohjeemme liivien elinkaaren pidentämiseen.


Kaarituki on katkennut tai karkaa kanavasta


Emme suosittele vetämään rikkinäisiä kaaritukia ulos ja käyttämään sitten samoja liivejä kaarituettomina. Kaaritukiliivien rakenne eroaa kaarituettomista, ja jos kaarituen vetää ulos, liivit eivät enää tarjoa samaa tukea tai nostetta. Yksi tavallisimmista syistä kaarituen katkeamiseen on liian pienen liivikoon käyttö. Jos liivit pesee pesuohjeiden vastaisesti, voi kaarituki tunkeutua ulos kanavan päästä. Lue täältä, miksi kaarituki rikkoutuu.


”Varmimpia tapoja tuhota joustavuus on laittaa liivit kuivausrumpuun.”

Liivien ympärysnauha on menettänyt joustavuutensa


Liivien selkäosan on oltava elastinen, eikä joustavuudesta voi tinkiä. Jos ympärysnauha on venynyt niin, että liivit eivät pysy tiukasti kehoa vasten, ne eivät voi tarjota riittävää tukea povelle. Jos nauha on menettänyt elastisuutensa, mutta on silti tiukasti kehoa vasten (esimerkiksi siksi, että painoa on tullut lisää), tilanne on yhtä huono. Tällöin voit saada hiertymiä ja hankaumia. Ympärysnauhan on oltava elastinen, jotta liivit ovat miellyttävät päällä. Varmimpia tapoja tuhota elastaanikuitu on laittaa liivit kuivausrumpuun. Noudata aina pesuohjetta. Jos liivit menettävät elastisuutensa, ei ole tehtävissä muuta kuin hankkiutua niistä eroon.


Liiveistä aiheutuu hiertymiä


Jos liiveistä aiheutuu hiertymiä ihoon, vaihda ne heti toisiin. Liivien ei ole tarkoitus olla kidutusväline! Koko muuttuu ja kehon muoto elää moneen kertaan elämän aikana, vaikka vaaka näyttäisi samaa lukemaa. Ympärysnauhan tulee olla sopivan tiukka, mutta ei niin, että se hiertää. Jos liivien kunnossa ei ole vikaa, voit säästää ne siltä varalta, että paino muuttuu myöhemmin tai käyttää niitä liivinpidentäjän kanssa.


Rinta pullistelee liivien yläpuolella


A-kupilliset liivit kuluvat hyvin eri tavalla kuin H-kupilliset. Mitä suurempi povi, sitä enemmän kuppiin kohdistuu kulutusta. Myös oikean koon löytäminen on hankalinta kookaspovisille. Tavallisinta on, että päädytään liian pienikuppisiin liiveihin, joista rinta pullistelee ulos muodostaen liivien yläpuolelle ”kaksoisrinnat”. Vaikka liivit olisivat aikoinaan olleet hyvin istuvat, ne eivät enää tänä päivänä välttämättä istu. Keho muuttaa muotoaan. Emme tule itse aina ajatelleeksi, muodostuuko liiveissä kaksoisrintaa, mutta tiukassa t-paidassa näkyy selvemmin, jos rintojen välissä tai kupin reunan yläpuolella ilmenee muhkuroita. Jos raja ei ole sileä, on aika investoida uusiin, kuppikooltaan suurempiin liiveihin. Tämä ei ole vain esteettinen kysymys, vaan rinnan on saatava tarvitsemansa tuki. Jos rinta vyöryy kupin reunan yli, on myös hyvin todennäköistä, että herkkä rintakudos on puristuksissa reuna-alueella. Näin selvität, onko liivikokosi väärä.


Ainoat omistamasi liivit ovat olleet käytössä jo muutaman vuoden


Tämä on nopeimpia tapoja kuluttaa liivit loppuun. Mitä useampia liivejä käytät vuorotellen, sitä vähemmän kulutusta kohdistuu yksittäisiin liiveihin. Olisi hyvä olla 4 tai 5 paria liivejä, joiden välillä vaihdella. Jos omistat vain 2 liivit, joita molempia käytät yhtä paljon, tulet vuodessa käyttäneeksi yhtä paria 182 kertaa! Ei ihme, että liivit kuluvat. Sinun ei ehkä tarvitse hankkiutua eroon liiveistä, mutta huolehdi siitä, että sinulla on useampi vaihtoehto. Jos olet löytänyt vain yhden itsellesi sopivan mallin, osta useampi kappale samoja liivejä. Älä mielellään käytä samoja liivejä kahtena päivänä peräkkäin, jotta tekstiilikuitu saisi palautua käyttökertojen välissä.

You may also like