Miten selvitän liivikokoni?

20 Sep 2019 7:38 AM
Annica Svensson

Kauankohan siitä on, kun viimeksi tarkistit oman liivikokosi? Todellinen kokosi saattaa hyvinkin olla vaihtunut sitten viime mittauksen. Monen naisen liivikoko vaihtuu nimittäin noin neljä, viisi kertaa aikuisiällä. Seuraavassa neuvomme, miten selvität oman liivikokosi.


Miksi liivikoko pitäisi tarkistaa, jos suosikkiliivit sopivat edelleen oltuaan jo vuosia käytössä? Liivit mukautuvat kehoosi, mutta ajan mittaan ne myös menettävät joustavuuttaan eivätkä enää olekaan ympärysmitaltaan tai tukiominaisuuksiltaan sellaiset kuin ostohetkellä. Venyneet liivit tuntuvat siltä, kuin päällä olisikin suurempi liivikoko kuin mitä kokolapussa lukee. Siksi voi olla hyvä tarkistaa liivikoko tasaisin väliajoin. Ehkä huomaatkin, että seuraavien liivien pitäisi olla kokoa tai kahta suuremmat tai pienemmät. Muutaman vuoden takaisen brittitutkimuksen mukaan kahdeksan naista kymmenestä käyttää väärää liivikokoa, useimmat täysin tietämättään. Tavallisinta on, että liivit ovat liian löysät tai kuppikoko on liian pieni.


Miten liivikoko sitten mitataan? Se on yksinkertaista ja vei vain pari minuuttia aikaasi. Tarvitset vain mittanauhan ja rintaliivit.


Näin mittaat


1. Pue päällesi liivit, jotka mielestäsi istuvat hyvin ja kohottavat povea litistämättä sitä, ja varmista, että koko rinta mahtuu ongelmitta kupin sisään pursuilematta.
2. Mittaa rinnanympärys poven alta. Mittanauhan tulee olla tiukalla. Tämä on tärkeää, koska useimmissa liiveissä selkäosa on elastinen, joten se venyy käytössä.

Jos päälläsi on kaaritukiliivit, ota mitta poven alta kaarituen päältä. Tämä mitta kertoo liivin ympärysmitan. Hae omaa mittaustulostasi vastaava kohta taulukon siniseltä riviltä. Katso sitten liivin ympärysmitta samasta sarakkeesta. Esimerkki: Jos ympärysmitta rinnan alta on 91 cm, on rintaliivikokosi 90.

3. Mittaa rinnanympärys siitä kohdasta, jossa rinta on suurimmillaan; usein tämä tarkoittaa suunnilleen nännin korkeudelta.

4. Katso seuraavaa taulukkoa: etsi se sarake, jonka ylärivillä on kohdassa 2 saamasi liivin ympärysmitta. Katso sitten samasta sarakkeesta rivi, joka vastaa kohdassa 3 saatua mittaa, niin saat tietää kuppikokosi. Esimerkki: mitta rinnan alta on 91 cm ja mitta siitä kohdasta, jossa rinta on suurimmillaan, on 105,5 cm. Liivikokosi on 90 B.

Kokotaulukko antaa viitettä liivikokoosi ja se sopii useimmille naisille, mutta se ei ole mikään absoluuttinen totuus. Jos sinusta tuntuu, että liivit eivät istu hyvin, vaikka olet valinnut koon tämän artikkelin kokotaulukon mukaan, pue päälle es koko, jota käytit aiemmin ja joka istuu mielestäsi paremmin. Kun puet liivit päällesi, katso peiliin. Koko rinnan tulee mahtua kupin sisään ja täyttää kuppi. Rinta ei saa pursua kupin reunan yli, eikä kupin kangas saa myöskään rypistyä tai jäädä väljäksi. Kaaritukien tulee istua tiiviisti vartaloa ja rintalastaa vasten. Kaarituki ei saa nousta irti vartalosta; tällöin kuppi on liian matala. Kaarituki ei myöskään saa tökätä rintaa esimerkiksi sivulta, vaan tällöin kuppi on liian pieni. Olkaimet tulee säätää niin kireälle, että saat yhden sormen olkaimen ja olkapään väliin. Selkänauhan tulee olla napakasti vartaloa vasten, mutta ei niin, että se tuntuu pahalta etkä voi hengittää. Jos vedät liivien selkänauhaa taaksepäin, se joustaa noin 5 cm vartalosta; tällöin liivit ovat sopivan napakat. Lisätietoa liivien oikeasta istuvuudesta saat lukemalla artikkelimme täydellisestä istuvuudesta täältä.


Rinnat ovat yksilöllisiä, ne sijaitsevat eri etäisyydellä toisistaan, ovat eri muotoisia, osa on kapeita, osa leveitä ja täyteläisyys jakautuu eri tavoin. Osalla naisista rinnat ovat pyöreämmät, osalla pisaranmuotoiset, kun taas toisilla ei ole ollenkaan täyteläisyyttä. Tämä kaikki vaikuttaa paitsi liivien kokoon, myös siihen, mikä liivimalli istuu juuri sinulle. Jotkut liivimallit on suunniteltu povelle, joka tarvitsee lisäkohotusta, toiset povelle, jonka yläosasta puuttuu kiinteyttä, ja toiset taas povelle, joka kaipaa keskittämistä. Jotkin mallit näyttävät paremmilta isoissa kuppikoissa, toiset päinvastoin pienemmissä.


Melkein kaikilla naisilla rinnat ovat keskenään hieman erikokoiset. Kun otetaan ympärysmitta, mittanauha ei ota huomioon rintojen keskinäisiä eroja; se laskee vain molempien rintojen keskiarvon. Tämä voi merkitä sitä, että toinen kuppi on liian pieni ja toinen liian suuri, jos rinnat ovat kovin eri paria.

You may also like