Miss Maryn asiantuntija tuntee mukavien liivien salaisuudet

24 Jun 2021 7:14 am
Annica Svensson

Miten vaikeaa on rintaliivien muotoilu? Harvalla ihmisellä on siitä niin paljon tietoa kuin Miss Maryn mallimestari ja suunnittelija Anne Nerolla, joka on omistanut elämästään yli 30 vuotta täydellisesti istuvien, mukavien alusasujen suunnittelulle. Seuraavassa hän kertoo omista kokemuksistaan.


Anne Nero on työskennellyt kohta kymmenen vuotta Miss Maryn suunnitteluosastolla Boråsin pääkonttorilla Ruotsissa. Kaikkiaan hänellä on 30-vuotinen kokemus liivien ja alusasujen muotoilusta. Kun kyseessä on rintaliivien kaltainen monimutkainen vaatekappale, voi kokemusta tuskin kertyä liikaa. Ajan kanssa asiantuntija kerryttää itselleen erityisen näppituntuman, jota työ vaatii. Anne on yksi kolmesta suunnittelijasta ja mallimestarista suunnitteluosastolla, jossa työskentelee lisäksi neljä malliompelijaa. Käväisimme suunnitteluosastolla vaihtamassa muutaman sanan Annen kanssa siitä, millaista on alusasusuunnittelijan työ.


Mikä on työssäsi hauskinta?
Minusta hauskinta on kehitellä tuotteita ja aikaansaada paras mahdollinen istuvuus. Se on aikaa vievää ja valtavan pikkutarkkaa työtä, mitä rakastan.


Mitä teit ennen Miss Marylle tuloasi?
Olen työskennellyt noin 30 vuotta alusasujen parissa. Ennen Miss Marya työskentelin muilla alan kollegoilla, 6 vuotta esimiehenä, 9 vuotta mallimestarina ja 7 vuotta malliompelijana.

Miss Maryn suunnittelutiimi. Vasemmalta Marie-Louise, Anne ja Ing-Marie.


Sinulla on täällä Miss Marylla kaksoisrooli: olet sekä suunnittelija että mallimestari. Kerro niitä lukijoita varten, joille näiden kahden ammatin ero ei ole tuttu, mitä kumpikin rooli pitää sisällään.
Miss Maryllä suunnittelijan tehtävä on suunnitella houkuttelevia, funktionaalisia ja ajattomia alusasuja. On piirrettävä halutun tyylin ja leikkauksen mukaiset liivit. Joskus tyyli ja leikkaus ovat valmiina jo ennen materiaalivalintaa. Joskus taas materiaali on keksitty ensin, ja muoto syntyy sen inspiroimana. Materiaalin valinta on hauskaa, sillä pitseissä ja muissa alusasumateriaaleissa valikoima on runsas. Matkustamme messuille hakemaan kankaita, pitsejä ja materiaaleja alan parhailta toimittajilta. Materiaali on valtavan tärkeä tekijä laatualusasuissa.
Mallimestarin tehtävä on sitten saada aikaan paras mahdollinen istuvuus suunnittelijan piirustuksiin muoto ja materiaali huomioon ottaen. Vaatteen on istuttava kauniisti vartaloa vasten. Rakenteen on tuettava ja kohotettava. Miss Maryn identiteetin tärkeä osa on alusasujen korkea käyttömukavuus, joten on tärkeää, että vaate tuntuu hyvältä iholla.


Mikä osa sinusta on parasta työssäsi – suunnittelu vai kaavoitus?
Vaikea sanoa, mutta sanoisin kuitenkin, että kaavoitus, koska se vaatii enemmän. On fantastinen tunne, kun on onnistunut ilahduttamaan asiakkaita hyvällä istuvuudella ja käyttömukavuudella.


”Muutama milli sinne tai tänne kaavassa vaikuttaa paljon istuvuuteen.”

Anne työn touhussa alusasusuunnittelijana ja mallimestarina Miss Maryllä.


Olet työskennellyt yli 30 vuotta rintaliivien parissa. Mikä juuri rintaliiveissä kiehtoo sinua?
Rintaliiveissä työstetään pieniä marginaaleja valtavan monenlaisten lopputulosten aikaansaamiseksi. Muutama milli sinne tai tänne kaavassa vaikuttaa paljon istuvuuteen. Pidän näpertelystä, joka ratkaisee lopputuloksen.


Teillä on täysin varusteltu ompelusali täällä Boråsin suunnitteluosastolla ja useampi malliompelija. Miten tärkeää heidän työnsä on sinulle?
Se on valtavan tärkeää. Teemme töitä tiiviisti yhdessä malliompelijoiden kanssa. On mukava saada malli ommeltua täällä, niin ettei meidän tarvitse odotella niitä, niin kuin pitäisi, jos työ tehtäisiin Tallinnassa, missä varsinainen tuotanto tapahtuu. Nyt näemme tulokset välittömästi ja voimme säätää kaavojen yksityiskohtia moneen kertaan. Emme olisi selvinneet ilman omaa ompelusalia, tai ainakin kaikki veisi paljon kauemmin, emmekä olisi voineet pitää kiinni nykyisestä korkeasta laadusta, jos meillä ei olisi malliompelua täällä.


Olet itsekin taitava ompelija ja oma taustasi on malliompelussa. Auttaako se sinua mallimestarin ja suunnittelijan työssä?
Kyllä, kokemustaustasta on apua. Voin konstruoida ja sarjoa liivit ompelijan näkökulmasta jo varhaisessa vaiheessa prosessia. Ymmärrän, mikä on mahdollista toteuttaa tuotannossa. Ompelutaitojeni ansiosta tiedän, mitä voidaan muuttaa tuotekehittelyllä.


Mikä on vaikeinta rintaliivien ja alusasujen muotoilussa?
Suuria haasteita tulee vastaan koko ajan. Jokaisella tuotteella on omat vaatimuksensa, ja tarvitaan pitkää kokemusta, jotta tuloksesta tulee todella hyvä. Se tässä työssä onkin mukavaa. Vielä monen työvuoden jälkeenkin opin uusia asioita. Olen utelias ja testaan mielelläni uusia leikkauksia tai käytän materiaaleja uudella tavalla. On hauskaa haastaa itseään ja säilyttää uteliaisuus.


Mitä on hauskin suunniteltava – uimapuku, liivit, alushousut vai body?
Kaikki ovat omalla tavallaan hauskoja, mutta suosin ehdottomasti liivien suunnittelua. Ne ovat mutkikkaimmat, kun pikku yksityiskohtia on niin paljon. Uima-asujen tekeminen on kuitenkin hauskaa vaihtelua.


Miss Mary tunnetaan käyttömukavuudesta. Miten vaikeaa on suunnitella comfort-liivit?
Olemme aina vaatineet itseltämme paljon. Haluamme tehdä tuotteita, joiden takana voimme seistä. Naisena on saanut osansa huonosti istuvista liiveistä, ja jos povi on vähän isompi, ne voivat olla oikea riesa. Tiedän hyvin, miltä se tuntuu. Uskon, että miellyttävän käyttötuntuman aikaansaamiseksi on tärkeää käyttää itse suunnittelemiaan liivejä, enkä nyt tarkoita, että pyörähtää ne päällä sovituskopissa, vaan niitä on käytettävä koko päivä. Jos päällä on väärä koko, tuntuvat hyvin ommellutkin liivit ikäviltä tai hiertävät jostain. Kun ostaa liivejä, täytyy lähteä perusasioista. Yritämme käyttää materiaaleja, jotka tuntuvat hyvältä ihoa vasten, kuten puuvilla, leikkauksia, jotka tuntuvat mukavilta, täyskuppeja ja vähän leveämpiä sivuja ja selkäosia, mihin moni on tottunut halvemmissa merkeissä. Käytämme leveitä olkaimia, joissa saa mieluusti olla pehmusteet. Kapeilla olkaimilla varustetuissa malleissa on usein leveämpi ympärysnauha suuremmissa kuppikoissa.


”Ei pidä tuijottaa sokeasti kokotaulukkoa, vaan on sovitettava niin kauan, kunnes löytyy liivit, jotka tuntuvat hyvältä”

Anne ja suosikkiliivit Smooth Lacy Boråsin liiviateljeella Ruotsissa


Mitä vinkkejä sinulla on naisille, joille sopivien liivien löytäminen on vaikeaa?
Heidän on sovitettava niin kauan, kunnes löytyy liivit, jotka tuntuvat hyvältä päällä. Ei pidä tuijottaa sokeasti kokotaulukkoa. Vaikka käyttäisi tiettyä vaatekokoa, näytämme kaikki erilaisilta. Mittasuhteemme ovat erilaiset, ja rinnat istuvat eri tavoin vartaloon ja näyttävät erilaisilta, hartiat ovat erimuotoisia ja niin edespäin. Tästä syystä liivejä tehdäänkin niin monenlaisia ja monen muotoisia. Näemme ateljeelle koemalleiksi tulevista naisista, että samat liivit näyttävät erilaisilta kahden naisen päällä, vaikka näiden vaatekoko olisi sama.


Onko sinulla jokin suosikkimateriaali työskentelyn kannalta?
Monet materiaalit ovat mielenkiintoisia ja mukavia työstettäviä, mutta suosikkini on charmeuse. Se on jäykkä, mutta ei kuitenkaan täysjäykkä kangas, vaan se joustaa yhteen suuntaan. Se on siis suvereeni ominaisuuksiltaan. Sillä saa hyvän tuen ja kauniin muodon. Se hohtaa kauniisti ja tekee vaatekappaleesta ylellisen oloisen.


”Suosikkimateriaalini työn kannalta on charmeuse”

Anne käy läpi toimittajien pitsinäytteitä.


Onko sinusta hauskempi suunnitella liivejä muotoonpuristetuin kupein vai moniosaisin, saumallisin kupein?
Moniosaisin kupein, sillä niissä on enemmän haasteita kuin muotoonupuristetuissa. Istuvuuteen voi tällöin vaikuttaa paremmin, mikä on tärkeää etenkin suuremmissa kuppikoissa.


Minkä tyyppisiä liivejä käytät itse?
T-paitaliivejä kaarituilla käytän itse mieluiten omalla ajalla.


Käytätkö itse Miss Maryn tuotteita?
Totta kai. Koko ajan. Koekäytän aina kaikki uudet liivimallit. Se on tärkeää, sillä vain itse käyttämällä huomaa käyttömukavuuden, istuvuuden ja miltä liivit tuntuvat, kun niitä on käyttänyt koko päivän. Itselläni on F-kuppi ja haluan hyvän tuen mukavuudesta tinkimättä. Olen itse oma asiakkaani ja vaadin paljon käyttämiltäni ja suunnittelemiltani alusasuilta.


”Koekäytän aina kaikki uudet liivimallit. Se on tärkeää, sillä vain itse käyttämällä huomaa käyttömukavuuden ja istuvuuden.”

Annen oma suosikki Miss Maryn valikoimissa on t-paitaliivi SMOOTH LACY kaarituilla.


Mikä on suosikkisi Miss Maryn valikoimissa?
Minulla on päivänselvä suosikki, jota olen ollut tekemässä – SMOOTH LACY kaarituilla. Olen uskomattoman tyytyväinen siihen, ja olen kuullut siitä pelkkää hyvää. Itse käytän sitä melkein aina. Malli saa kaikkien muodot näyttämään kauniilta, ja se antaa myös erittäin hyvän tuen. Siinä on toppaamaton kuppi jäykästä materiaalista ja muoto on täydellisen pyöreä ja erinomaisen kohottava.

Toinen Annen omiin töihin lukeutuva suosikkimalli on Floral Sun, jonka suunnitteli Lars Wallin.


Onko urallasi tullut vastaan jokin erikoisen mieleenpainuva tuote, jota on ollut erityisen hienoa olla työstämässä?
Ensimmäisen Visionary-malliston suunnittelu, joka oli Lars Wallinin ja Miss Maryn yhteinen projekti, oli todella hauskaa ja mieleenpainuvaa. Se oli hauska haaste siksi, että kokoelma eroaa suuresti tavanomaisista valikoimistamme sekä materiaalivalinnoiltaan että rakenteeltaan. Lopputulos oli upea. Niistä tuotteista, joihin olen tehnyt kaavat mutta joita en ole itse suunnitellut, kuuluu tämän malliston FLORAL SUN ehdottomiin suosikkeihini.


Mitä neuvoja antaisit ihmiselle, joka haaveilee alusasusuunnittelijan ja mallimestarin työstä?
Jos itselle on mieluisaa suunnitella asuja, jotka ovat kauniita katsoa ja samalla mukavia yllä, ja on valmis tekemään millintarkkaa työtä, tämä voi olla oikea uravalinta. Rintaliivialan mallimestarin työtä ei opi käden käänteessä, mutta jos on kiinnostunut haasteista ja on hyvin kärsivällinen, näistä luonteenpiirteistä on ehdottomasti apua työssä joka päivä.

€54.99
Kaarituettomat Liivit
€49.99
Kaarituellinen
€39.99
Kaarituellinen
€54.99
Kaarituellinen