5 kysymystä, jotka on hyvä esittää ennen liivivalikoimasi päivitystä.

19 Nov 2021 12:00 AM
Annica Svensson

Optimaalisen ja toimivan alusasuvalikoiman kokoamisen ei tarvitse maksaa maltaita. Näin hankit itsellesi optimoidun valikoiman harkiten. Nämä viisi kysymystä sinun on esitettävä itsellesi seuraavan kerran ennen liiviostoksille menoa.


Montako vaatekappaletta alusvaatelaatikossasi on? Ja kuinka monia niistä käytät todellisuudessa? Ehkä kuulut niihin naisiin, joilla on kahdet tai kolmet suosikkiliivit, joita käytät aina, ja loput lojuvat käyttämättöminä ja unohdettuina. Käytät niitä ainoastaan silloin, kun suosikkisi ovat pesussa. Ehkä ostat edelleen uusia vaatteita, mutta huomaat aika pian, etteivät ne tunnukaan oikeilta.


1 – Mitä alusvaatteesi loppupeleissä maksavat?


Hyvä alusasuvalikoima keskittyy laatuun, ei määrään. Ei tarvitse olla 20 paria liivejä ja 50 paria alushousuja. Loppuun asti mietityt hankinnat kannattavat aina pidemmän päälle. Ajattele pitkäjänteisesti. Laadukkaat liivit kestävät useamman vuoden, kun huollat niitä oikein.

Jos huollat liivejä ja peset ne pesupussissa, saat niistä iloa pitkään.


Pikamuotivaatteet kuluvat nopeasti ja menettävät muotonsa, ja joudut ostamaan uusia tilalle melko pian. Muutamassa vuodessa olet käyttänyt rahaa paljon enemmän kuin jos olisit investoinut alusta asti pareihin laatuliiveihin.

Onko alusvaatelaatikkosi täynnä vaatteita, jotka ovat ihania päällä, vai onko se täynnä unohdettuja liivejä, jotka vievät vain tilaa?


2 – Mistä oikeastaan maksat?


Silloinkin kun ostat laatua, on ostokset tehtävä harkiten. Paitsi että laatutuottajat huolehtivat työehdoista, he keskittyvät todella hyviin, pesua kestäviin, muotonsa säilyttäviin ja nyppyyntymättömiin materiaaleihin ja hyvään ompelujälkeen, jossa saumat pitävät ja kaarituet pysyvät kanavissaan. Laatu kestää aikaa, eikä näytä vuoden käytön jälkeen täysin eri vaatekappaleelta. Älä kuitenkaan erehdy ostamaan kalliita vaatteita, jotka eivät olekaan laadukkaita. Niitä on tarjolla enemmän kuin uskoisikaan. Huolehdi siitä, että maksat laadusta, et brändistä.


3 – Millaisia liivejä käytät mieluiten?


Mieti, mitä itse suosit ja mitä poimit aamulla kaapista asiaa miettimättä. Kaarituilla vai ilman, t-paitaliivit vai pitsiliivit? Osta vain liivejä, joita itse käytät mielelläsi. Älä osta liivejä vain siksi, että ne näyttävät hyviltä tai ovat kivan väriset. Tunnustele, miltä liivit tuntuvat päällä ja miten viihdyt niissä.


Mitkä liivit poimit aamulla kaapista automaattisesti?


Palstametrejä on kirjoitettu siitä, mitkä liivit kuuluvat ilman muuta joka naisen vaatekaappiin. Mekin olemme kirjoittaneet blogissa tämän tyyppisiä artikkeleita, mutta ota huomioon, että nämä ovat vain suosituksia ja pohdinnan lähtökohtia. Ohjeet eivät tietenkään sovi jokaiselle naiselle.


Jos et koskaan urheile, et tietenkään tarvitse urheiluliivejä, vaikka muut sanoisivat mitä. Sama pätee seksikkäisiin mustiin pikku push-uppeihin. Jos et koe niitä omaksesi, jätä ne väliin. Mutta jos taas käytät ainoataan pikku push-uppeja, täytä liivilaatikkosi niillä. Jos kaikki sanovat, että beiget t-paitaliivit ovat fiksuin valinta, mutta sinun mielestäsi ne ovat tylsät ja arkiset, satsaa sinä värikkäisiin liiveihin brodeerauksin, jos mielit.


Tärkeintä on, että kuuntelet itseäsi ja sovitat vaatekaappisi omaan yksilölliseen elämäntapaasi. Selvitä itsellesi, mikä alusasutyyppi on mieleesi, ja panosta siihen.

Alusvaatteissa kyse on itsensä hyväksymisestä ja omana itsenä viihtymisestä, koosta riippumatta. Kuvassa Alexandran yllä Flora-liivit.


4 – Mitä muuta vaatekaapissasi on?


Alusasut ja vaatteet käyvät käsi kädessä ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Oikeat alusvaatteet saavat vaatteet istumaan paremmin ja parantavat mitä tahansa kokonaisuutta. Jos alusasu on vääränlainen, voivat vaatteet istua huonommin. Kaunis leninki ei pääse oikeuksiinsa, jos liivit eivät ole riittävän kohottavat ja tukevat.


Millaisia vaatteita käytät yleensä? Ohuita paitoja vai tiukkoja toppeja, vai väljempiä ja paksumpia vaatteita? Häiritseekö sinua, jos liivit aavistuksen näkyvät vaatteiden läpi, vai onko se samantekevää? Jos haluat välttää liivien näkymisen, valitse t-paitaliivit saumattomin kupein. Jos käytät normaalipaksuisia vaatteita, eivät liivien kupinsaumat juuri näy, mutta ohuiden toppien ja puseroiden alla muotoonpuristetut t-paitaliivit ovat optimaaliset. T-paitaliivejä on toppauksella tai ilman.

Jos sinulla on selästä avonaisia vaatteita, voit valita liivit erityisen matalalla selkäosalla. Exhale (kuva yllä) on muotoiltu tätä silmällä pitäen.


Jos sinua häiritsee olkainten näkyminen painijanselkäisen aluspaidan alta, valitse olkaimet, jotka voi ristiä takaa.


Jos haluat vähentää selkään muodostuvia makkaroita, valitse body tai erityisleveällä selällä varustetut liivit, joilla on silottava vaikutus, kuten Cotton Simplex (alla).

Tässä Amandan yllä on Cotton Simplex erityisleveällä selkämyksellä, joka tasoittaa selkää.


Paidanvalmistajat eivät juuri huomioi poven kokoa.

Sovita oma alusasuvalikoimasi sen mukaan, millaisia vaatteita käytät mielelläsi. Kuvassa Alexandran yllä Lovely Jacquard.


Paitoja valmistetaan yleensä tavallisissa vaatekoissa, eikä niissä huomioida poven kokoa. Jos raot paidannappien välissä häiritsevät sinua kun napitat paidan, voivat minimoivat liivit usein pelastaa tilanteen. Niissä on leveämpi kuppi, jolloin rinta jakautuu suuremmalle alalle ja poven ympärysmitta pienenee. Vaikutelma on, että povi olisi vähän pienempi.


Kannattaa myös ottaa huomioon, että monet liivit muotoilevat povea eri tavoin. Osa naisista suosii pyöreämpää muotoa, toiset suipompaa. Vasta kun liivien päälle pukee puseron, näkee selvästi, miten liivit muotoilevat povea. Tätä ei aina tule ajatelleeksi, kun seisoo sovituskopissa. Suippo kuppi esimerkiksi suurentaa ympärysmittaa.

Puuvillaiset alusvaatteet sopivat hellepäiviin. Puuvilla kestää kulutusta ja pesua.


Jos suosit luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, pellavasta, villasta tai bambusta valmistettuja vaatteita, valitse luonnonmateriaalista valmistetut liivit. Puuvilla on erinomainen valinta alusasuihin. Täydellinen hellepäiviin.


Puuvillan miinus on, ettei siitä saa valmistettua kunnollisia muotoon puristettuja kuppeja, joita käytetään t-paitaliiveissä. Jos käytät ohuita vaatteita ja ilma on lämmin, valitse t-paitaliivit hengittävästä materiaalista, kuten Keep Fresh.

STAY FRESH on optimaalinen valinta ohuiden vaatteiden alle kesälläkin. Kupissa käytetty funktionaalinen Keep Fresh -materiaali antaa ilmavan ja vilpoisen olon, ja iho saa hengittää.


5 – Käytätkö oikeaa kokoa?


Tiesitkö, että naisen liivikoko voi muuttua monta kertaa aikuisiällä? Raskaus, imetys, painonvaihtelut ja vaihdevuodet vaikuttavat poveen. Vaikka vaaka näyttäisi samaa, kroppa muuttuu ja kurvit vaihtavat paikkaa. Ei ole niinkään, että jokaiselle olisi vain yksi liivikoko, ja kaikki muut istuvat huonosti. Useilla on monta kokoa, jotka istuvat hyvin. Monet liiviasiantuntijat myymälöissä väittävät mielellään, että yksi nimenomainen koko istuu täydellisesti. Liivien tukinauha on aina selkäosasta elastinen, jotta liivit eivät tuntuisi korsetilta. Jos kupit ovat elastiset, ne tarjoavat enemmän joustoa koon suhteen kuin esimerkiksi jäykkä tai topattu kuppi.

Suosikkiliivien pitäisi ilahduttaa sinua, kuten Rose-liivit kuvassa ilahduttavat McCallahia.


Kun on kyse oikean koon ja istuvuuden löytämisestä, järjen ja tunteen käytöllä pääse pitkälle. Aloita katsomalla kokotaulukkoamme saadaksesi tietää oman kokosi. Taulukosta saatu koko toimii useimmiten, mutta sitä on parasta käyttää ennen kaikkea lähtökohtana. Tee ostopäätös liiveistä sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä. Koko täsmentyy lopuksi.


Hiertävätkö liivit tai jääkö niistä jälkiä vartaloosi? On aika vaihtaa kokoa. Valuvatko olkaimet? Vaihda mallia. Ryppyiset kupit? Kuppi on liian suuri. Toinen merkki siitä, että käytät liian suurta kuppia, on, että näet kumartuessasi kupin sisään.


Jos kaarituki painaa rintakudosta tai jos kupin reunan yläpuolelle muodostuu pullistuma (näkyy erittäin selvästi tiukan puseron alta), tarvitset sitä vastoin suuremman kuppikoon. Valuuko rinta ulos kupista, kun ojennat kädet ylös? Tällöin ympärysmitan on oltava pienempi. Täältä saat runsaasti vinkkejä liivien istuvuuden tarkistamiseen.

Bodyssa olo tuntuu turvalliselta, ja samalla se tasoittaa selkäpuolta. Kuvassa McCallah’n yllä on Fantastic Flair.


Muista, että alusvaatteissa tärkeää on hyväksyä itsensä ja tuntea olonsa mukavaksi. Ne eivät saa koskaan tuntua ikäviltä. Kukaan ei ehkä näe, mitä sinulle on vaatteiden alla, mutta kun tunnet olosi mukavaksi, sen huomaa myös päälle päin. Elämä on liian lyhyt epämukaville alusasuille.


Jos olet epävarma siitä, mikä malli tai koko sopisi itsellesi, mukavat asiakaspalvelijamme auttavat sinua tekemään oikean valinnan. Liian isoja tai pieniä kysymyksiä ei olekaan.

You may also like