60-luvun alusasuja – katsaus ajassa taaksepäin

13 Dec 2019 7:19 AM
Annica Svensson

Tiesitkö, että Miss Mary of Sweden on valmistanut alusvaatteita jo 60-luvun alusta asti? Lähde kanssamme aikamatkalle taaksepäin niin näet, miltä ensimmäinen alusasumallistomme näytti.


Tänä päivänä valmistamme ainoastaan alusasuja, mutta näin ei ollut aiemmin. Kun yritys perustettiin vuonna 1957, yrityksen nimi oli Marys Mode, ja silloin valmistimme leninkejä, päällystakkeja, puseroita ja muita naistenvaatteita.

Tältä näytti tuotekuvastomme syksyllä 1962. Tämä oli ensimmäinen kuvasto, johon sisältyi myös alusasuja.


Useamman vuosikymmenen myimme myös lasten ja miesten vaatteita. Eikä siinä kaikki; myimme vieläpä meikkejä, hajuvesiä ja kodin tekstiilejä. Ensimmäinen alusasumallistomme tuotiin markkinoille syksy/talven 1962/63 kuvastossa, ja se oli heti valtava menestys.


Vuodesta 2005 asti olemme keskittyneet yksinomaan alusasuihin.


Alusasut mukaan valikoimiimme


Nähdäksemme, miltä ensimmäiset alusasumme näyttivät, kaivoimme vanhat kuvastot arkistoistamme. Tältä näyttivät Miss Maryn ensimmäisinä päivänvalon nähneet alusasut. Mallistoon kuului liivejä, korsetteja ja housuliivejä, joille oli omistettu kuvastossa kolme aukeamaa.

Klassiseen 60-luvun tyyliin liivien ja korsettien kupit olivat erittäin kartiomaiset, ja niissä oli runsaasti täytettä ja toppausta. Lähes kaikissa liiveissä olkainten säätö tapahtui ylhäältä olkapäältä. Kuppirakenteet ovat mielenkiintoista nähtävää. Kuppikolo (johon kaaritukikanava tulee) oli toisinaan kolmion muotoinen! Sittemmin tavaramerkiksemme muodostuneita leveitä, pehmustettuja comfort-olkaimia ei vielä tunnettu tuohon aikaan.

Housuliivit ja korsetit oli vahvistettu jäykillä etupaneeleilla, jotka kahlitsivat vatsaa ja vyötäröä panssarin tavoin. Vartalon siluetin määräsi vaate, eivät vartalon muodot. Nykyään valmistamamme asut ovat paljon sallivampia ja miellyttävämpiä. Mutta 60-luvulla asiat olivat toisin.

Ensimmäisessä mallistossa ainoa tarjottu väri oli valkoinen, mutta jo seuraavana vuonna saatiin eri värivaihtoehtoja: vaaleanpunaista ja vaaleansinistä!

60-luvun jälkipuoliskolla tuli myyntiin myös ylellinen ranskalaistyylinen mallisto, joka oli valmistettu punaisesta ja violetista pitsistä ”ylellisellä amerikkalaisella verkkonailonresorilla”.

Koska siihen aikaan oli hyvin tavallista käyttää nailonsukkia hameen tai leningin kanssa, kaikkiin housuliiveihin ja korsetteihin oli ommeltu sukkanauhavyö. Seuraava leike kuvastosta on vuodelta 1963.

Kuvauksiin käytetyissä valkoisissa vaatteissa saumojen kohdat oli ommeltu harmaalla langalla. Tarkoitus oli, että lukija näki selvästi, miten vahvikkeet sijoittuivat. Asiakkaiden kotiin saamissa valmiissa vaatteissa saumat oli toki ommeltu samalla värillä kuin itse vaate.

Kuppikokojen esiinmarssi


Vuonna 1962 ei vielä käytetty nykyaikaista kokojärjestelmää, jossa ympärysmitta ja kuppikoko huomioidaan erikseen. Mitattiin vain yksi mitta rinnan kohdalta.

Alla olevassa kuvassa on ”useimmille povityypeille sopiva universaalikuppi”. Oikean koon löytämiseksi otettiin mitta poven alta.

Ennen kaksinkertaisen kokojärjestelmän käyttöönottoa kaikki oli tavallaan yksinkertaisempaa alusasubisneksessä. Joskus koot oli ilmoitettu vain numeroin: 1-2-3-4 jne. Vuonna 1963 aloimme pikkuhiljaa käyttää kuppikokoja (mutta vain tietyissä malleissa). Koko 60-luvun ajan suurin kuppikoko oli C-kuppi.


60-luvulla ei myöskään tehty selkoa siitä, mitä materiaaliyhdistelmiä alusasuissa oli käytetty. Sen sijaan käytettiin kuvauksia: kupissa nailonpitsiä, plyysipäällysteiset kaaret, kupissa vaahtokumituki, puuvillapopliinia, resori selässä, harsomainen marquisette, nailonmarquisette, nailonverkko, teryleenipikee ja satiini.


”Oikein vs väärin”


Koska Miss Mary myi tuotteita alusta asti postimyyntinä, oli rakenne tehtävä selväksi kuvituksella. Oli minimoitava riski, että asiakas käsittää vaatekappaleen funktion tai pukemistavan väärin. Kuvissa näytettiin 1960-luvun puolivälissä naisia, joilla korsetti oli puettu ”oikein” ja ”väärin”. Seuraava kuvastoleike on vuodelta 1969.

Ennen- ja jälkeen-kuviin liittyvä anekdootti kertoo, että meistä tehtiin 1970-luvulla ilmoitus Ruotsin kuluttajavirastolle, koska kirjoitimme kuvastossa, että korseteillamme on mahdollista pudottaa omaa vaatekokoaan hetkessä yhdellä koolla ilman dieettiä. Silloinen omistajamme ja toimitusjohtajamme Ingemar Rydström astui muitta mutkitta korsetissa tuomarin eteen ja näytti, että hänen vyötärönsä todella kutistui enemmän kuin yhden koon! Näin meidät vapautettiin syytteistä ja saatoimme mainostaa, että ”annamme kirjallisen takuun kuuluisille korseteillemme: hoikennutte vyötäröltä, lantiolta ja takapuolesta – liikkumavapautenne siitä estymättä ja mukavuutenne kärsimättä.”

Ehkä muistat itse tämän aikakauden, tai ehkä äitisi tai isoäitisi muistaa sen? Jos näin on, kerro meille mieluusti varhaisin Miss Mary -muistosi. Olemme kiitollisia siitä, että niin moni teistä on ollut Miss Maryn uskollinen asiakas jo vuosien ajan. Jos olet vasta löytänyt meidät, sekin ilahduttaa meitä, ja toivomme, että saamme olla alusvaatteiden asiantuntijasi vuosien ajan tästä eteenpäin.


Ensimmäisessä kuvastossamme kirjoitimme: ”Tavoitteemme on olla niin rehellisiä ja reiluja, että tahdotte suurella mielihyvällä pysytellä Mary-asiakkaana”. Vaikka muotoilu kuulostaa vanhanaikaiselta emmekä tänä päivänä käyttäisi täsmälleen näitä sanankäänteitä, ydinajatus on edelleen sama.

You may also like