Liivien anatomia ja liivien osat

30 Aug 2019 7:39 AM
Annica Svensson

Siipi, lakipiste ja leotard-selkä. Tiesitkö, että jos rintaliivit hajottaa osiinsa, ne koostuvat noin 35 osasta ja 60 saumasta – joista jokaisella on tehtävänsä. Kuppi ja olkain ovat ehkä tunnetuimmat osat, mutta oletko perillä siitä, mitä muita osia liiveissä on ja mitä tarkoitusta ne palvelevat? Seuraavassa käymme läpi liivien anatomian.

1. Yläkuppi, usein myös kupin yläosa. Yläkuppi auttaa muotoilemaan povea, ja se auttaa olkaimen kanssa pitämään rinnan vartaloa vasten. Jos yläkuppi on valmistettu elastisesta materiaalista, kuten joustopitsistä, kuppi mukautuu oman rintasi muotoon ja tämä antaa jonkin verran joustovaraa koon suhteen, mikä on hyvä, jos rinnat ovat esimerkiksi hieman eri paria. Joskus joustopitsisen kupin yläreunan sisäpuolella on ohut silikoninauha. Se auttaa kuppia säilyttämään muotonsa ja pysymään paikoillaan.


2. Alakuppi, usein myös kupin alaosa. Alakuppi toimii kohottamalla povea ylöspäin, ja sillä on tärkeä rooli tuen antamisessa. Joskus kupin alaosaa vahvistetaan vuorilla tai toppauksella. Jäykästä materiaalista valmistettu alakuppi kohottaa paremmin kuin joustomateriaalista valmistettu.


3. Kupin sivu. Kupin sivun myötäisiksi ommellaan mahdolliset sivutuet. Kupin sivun tehtävänä on työntää rintaa eteen ja keskelle. Jos kupissa on sivutuki, se auttaa keskittämään povea niin, ettei se pullahda kainaloita kohti.


4. Sivusauma. Joissakin liiveissä sivusauman vahvikkeena on tukiluu. Rakenteesta riippuen kaikissa liiveissä ei ole sivusaumaa. Sivu ja selkä voivat olla yhtä kappaletta, jotka muodostavat niin kutsutun siiven.


5. Siipi. Tavallisempi nimitys tälle osalla on sivu/selkä.


6. Selkä. Liivien selkäosa ja se, miten se ympäröi vartaloa, vastaa liivien tuesta ensisijaisesti, enemmän kuin kupit. Selkä on elastinen, jotta liivit tuntuisivat mukavilta käytössä ja antaisivat tukea samalla kun ne mukailevat vartaloa. Selkiä valmistetaan eri materiaaleista, joiden jousto ja muodon pysyvyys vaihtelevat, ja siksi selkäosan pituus voi vaihdella eri liivien välillä samassakin koossa.


Selkäosaa on monella eri leikkauksella, ks. kuva alla. Vasemmalta: suora selkä, U-mallinen selkämys ja painijanselkä. Jälkimmäisestä käytetään myös nimitystä T-selkä tai racerback.

7. Leotard-selkä on nimitys selkämykselle, jossa olkain jatkuu liivien hakaskiinnitykseen asti.


8. Keskiosa, josta käytetään myös englanninkielistä nimitystä ”center gore”, keskikiila. Keskiosan korkeus vaihtelee riippuen liivien rakenteesta. Joskus se on suurempi kuin kuvassa, mutta toisinaan keskikiila on pieni, jos liivit ovat syvään uurretut eikä niissä ole kangasta kaarien alla. Joissakin liiveissä keskiosassa on pystysauma keskellä.


9. Korotettu alareuna. Joissakin liiveissä, yleensä kaaritukiliiveissä, alareunan muoto keskellä edessä on kaareva tai V:n mallinen. Se parantaa mukavuutta istuessa tai esimerkiksi jos vatsa on korkealla. Se myös mahdollistaa sen, että kaarituki todella istuu rintalastaa vasten, niin että sen on mahdollista tukea povea optimaalisesti.


10. Kaarituki, jollainen on kaaritukiliiveissä. Kaaritukikuja on se kanava tai ontelonauha, jonka sisään kaarituki on ommeltu. On myös liivejä, joissa on vain kanava ilman kaaritukea.


11. Kupin saumat. Kuppeja valmistetaan monella eri rakenteella ja leikkauksella. Tavallisimmin kuppi muodostuu kahdesta tai kolmesta osasta, mutta osia voi olla enemmänkin. Saumat voivat olla pysty- tai vaakasaumoja, diagonaalisia, suoria tai kaarevia, tai näiden yhdistelmiä. Muotoonpuristetussa kupissa saumoja ei ole, vaan se muodostuu yhdestä kappaleesta.


12. Rengas ja solki olkainten säätämiseen. Nämä ovat joissakin liivimalleissa etupuolella, mutta tavallisimmin olkaimen säätösolki on selkäpuolella, sillä olkain jatkuu takana alemmas kuin edessä. Takaa säädettävissä olkaimissa on siis enemmän joustovaraa. Edestä säädettävissä olkaimissa haittapuolena voi olla, etä solki uhkaa sijoittua keskelle hartiaa, riippuen siitä, minkä verran olkaimia on kiristettävä tai löysättävä ja miten pitkä olet.


13. Lakipiste. Liivien kohta, jossa olkain yhtyy kuppiin.


14. Kainalo. Näissä on erikorkuisia leikkauksia liivien mallista riippuen.


15. Dekoltee. Tämä ei ole liivien osa, vaan vartalosi poven yläpuolella oleva alue. Liivit vaikuttavat siihen, miltä dekoltee näyttää, sen mukaan miten ne kohottavat tai tukevat povea.


16. Cradle. Etuosa, joka sijaitsee edessä kuppien ympärillä. Sana ”cradle” on käytössä lähinnä englannissa. Suomeksi voitaisiin käyttää nimityksiä etuosa tai rinnanalunen.

17. Ympärysmitta on rintaliivien koko pituus vartalon ympäri.


18. Säädettävä hakaskiinnitys. Yleensä hakaskiinnitys on leveyssuunnassa säädettävissä kolmen pykälän verran. Korkeus voi vaihdella. Usein, kun puhutaan selän leveydestä, tarkoitetaan sitä, montako hakasta selässä on päällekkäin.


19. Olkaimet. Vaihtelevat leveydeltään eri liivimallien välillä. Olkaimia on joustolla ja ilman, pehmusteilla ja ilman. Useimmat olkaimet ovat takaa säädettäviä, mutta on myös olkaimia, joiden pituutta säädetään edestä. On olemassa myös olkaimia, joiden pituutta ei voi säätää.

You may also like