Näin tarkistat, että liivisi istuvat kunnolla

19 Sep 2018 1:23 PM
Annica Svensson

Kun kahdeksan naista kymmenestä käyttää tietämättään vääränkokoisia liivejä, mistä tiedän, ovatko omani sopivat? Mistä tiedän istuvatko ne hyvin? Yksinkertaisilla vinkeillämme valitset liivit, jotka istuvat kuin valetut.


Täydellisen istuvien liivien löytäminen ei ole aivan helppoa. Naisten rintoja on erilaisia, ja ne ovat erilaisen tuen tarpeessa. Paitsi poven koko, myös muoto ja sijoittuminen asettavat erilaisia vaatimuksia liivivalinnalle. Toisinaan pelkkä kokotaulukoiden katselu ei riitä. Tärkeintä on muistaa, että liivien tulee tukea, mutta ne eivät saa olla epämukavat päällä tai kiristää. Etupäässä uusia liivejä sovitettaessa on keskityttävä kolmeen asiaan: kuppi, ympärysmitta ja olkaimet. Käydään läpi, mitä kaikkea on otettava huomioon kunkin osalta.

KUPPI
Kupin on ympäröitävä koko rinta. Rinta ei saa pursuta ulos liiveistä sivuilta eikä keskeltä. Ei saa muodostua ”kaksoisrintaa” kuppien väliin, eikä rinta myöskään saa tursuta ulos kainalosta. Jos näin käy, olet valinnut liivit liian pienellä kuppikoolla. Kokeile seuraavaa kuppikokoa.


Kuppi ei saa myöskään olla ylitilava. Kumarru eteenpäin, käännä katse rintaa kohti ja tarkista, ettei kuppi ammota tyhjänä. Jos näet kupin sisäpuolen, kuppikoko on liian suuri.


”Hyvin istuva kuppi on avain istuviin liiveihin.”


Useimmilla naisilla rinnat ovat hieman eri paria. Joillakin sen näkee selvästi, toisilla ero on vähemmän selvä. Jos huomaat, että oikean ja vasemman kupin tuntuma on hyvin erilainen, ota lähtökohdaksi suurempi rinta ja tarkista, että se täyttää kupin hyvin. Voit aina laittaa pienemmän rinnan kuppiin pienen irtotoppauksen, jos epäsymmetrisyys häiritsee sinua. Muista kuitenkin, että on aivan luonnollista, että rinnat ovat keskenään hieman eri muotoiset ja kokoiset.

”Kupin on ympäröitävä koko rinta; se ei saa pursuta yli reunoilta.”


Jos käytät kaaritukiliivejä, kaarituen pitää ympäröidä koko rinnan alapuoli, eikä se saa puristaa rintakudosta mistään. Kaarituen on oltava tiiviisti kehoa vasten ja rintojen välissä, niin että rinnat ovat erillään.


Kaaritukia on erikorkuisia, joten sinun tulee valita matalampi leikkaus, jos sinusta tuntuu, että kaaritukien päät puristavat ikävästi rintojen välissä tai kainaloissa. Voi olla tarpeen sovittaa eri malleja sopivimman löytymiseksi. Kaarituki ei koskaan saa tuntua ikävältä. Jos se tuntuu pahalta, sinulla on väärän tyyppiset liivit tai väärä koko.


SELKÄ JA YMPÄRYSMITTA
Kun katsot peilistä profiiliasi liivit yllä, rintaliivien alareunan tulee olla linjassa vartalon ympäri; se ei saa hilautua ylös selästä. Jos selkäpuoli nousee, on olkaimet kiristetty liian lyhyiksi. Moni lyhetnää olkaimia antaakseen povelle hieman lisää kohotusta, mutta tämä aiheuttaa pidemmän päälle harmia, koska olkaimet alkavat hiertää ja jättävät hartioihin aristavat jäljet.

”Liivien alareunan tulee olla selästä suorassa; se ei saa hilautua ylemmäs.”


Liiveissä tukea antaa ennen kaikkea (jopa 80-prosenttisesti) ympärys, ei olkaimet. Jos liivien selkämys hilautuu ylöspäin, löysää olkaimia hieman. Melkein kaikissa liivimalleissa on säädettävät olkaimet, joita voi lyhentää ja pidentää tarpeen mukaan.


Jos tunnet, että povi ei saa riittävää tukea kun olet pidentänyt olkaimia, voit kiristää liivien hakaskiinnitystä selästä yhden tai kahden hakasvälin verran. Jos tämäkään ei auta, on parempi valita liivit, joiden ympärysmitta on pienempi.


Muista kuitenkin, että jos kupit istuvat oikein ja vain ympärystä on tarpeen pienentää, on syytä kasvattaa kuppikokoa yhtä monta askelta kuin olet pienentänyt ympärysmittaa. Esimerkiksi liivikoot 80C ja 75D ovat kuppien tilavuuden osalta identtiset. Aiemmassa artikkelissa kirjoitimme sisarkoista, kuppien ja ympäryksen suhteesta ja siitä, miten vaihdat koosta seuraavaan.


Kuten sanottu, selkämyksen tulee istua kunnolla, mutta ei niin tiukasti, että hengittäminen vaikeutuu. Liivit eivät saa koskaan tuntua ikäviltä. Jos tunnet, että liivien selkämys on liian tiukka tai ne puristavat, siirry seuraavaan kokoon. Voit myös kokeilla käyttää ympärysmitan pidentäjää selässä. Jos rintasi ovat lähekkäin, ympärysmitan pidentäjä voi olla kannattava investointi, sillä se leventää vain selkää, mutta ei vaikuta kuppeihin.


OLKAIMET
Mistä sitten tietää, että olkaimet istuvat sopivan napakasti? Ne eivät saa hiertää, ja sormen täytyy mahtua vaivatta olkaimen ja olkapään väliin, kun liivit ovat päällä.

Olkaimia on eri levyisiä ja monenlaisia, pehmustetuista comfort-olkaimista kapeampiin ja joustaviin.


Olkainten rooli on varmistaa, että kupit pysyvät rintaa vasten; niiden tehtävä ei ole nostaa povea. Kuvittele, että olkaimet ovat kuin kengännauhat. Jos kenkäsi ovat koon tai kaksi liian suuret, ei auta vaikka sitoisit kengännauhat miten tiukalle; kengät eivät kuitenkaan muutu jalkaan sopiviksi. Sama pätee rintaliivien olkaimiin.


”Olkaimet ovat liiveissä kuin kengännauhat kengissä”


Jos selkämys hilautuu ylös, olet lyhentänyt olkaimia liikaa. Löysää olkaimia ja kiristä liiviä sen sijaan ympäryssuunnassa. Useimmissa liiveissä on säädettävät olkaimet, joita on helppo säätää joko selkäpuolelta tai edestä. Säädä ne sopiviksi mieluiten joka aamu liivejä pukiessasi. .


Lopuksi: älä koskaan aliarvioi alusvaatteiden oikean koon ja istuvuuden vaikutusta itseluottamukseen ja mukavaan oloon. Kauneus alkaa sisältä päin.

You may also like