Onko tämä totta? Myyttejä ja faktoja rintaliiveistä

3 Dec 2021 8:00 AM
Annica Svensson

Käyttääkö 8 naista 10 kymmenestä todella väärää kokoa? Veltostuvatko rinnat, jos liivejä ei käytä, tai vähentääkö liivien käyttö päinvastoin kiinteyttä? Itsepintaisia myyttejä ja huhuja rakastetusta ja kiistellystä vaatekappaleesta on joka lähtöön. Seuraavassa käymme läpi, mitkä väittämät ovat totta ja mitkä tarua.


Tarua vai totta – 80 % naisista käyttää väärää liivikokoa.


Olet varmaan kuullut sanottavan, että 80 % naisista käyttää väärää liivikokoa. Useimmat liivimerkit siteeraavat tätä tutkimustulosta, samoin media. Lähteenä on Kanhain ja Haggin tutkimus vuodelta 1999. Tulos on sittemmin vahvistettu muissa tutkimuksissa: Greenbaum, Heslop, Morris ja Dunn vuonna 2002 ja Cameron ja Fitzgerald vuonna 2008. Jälkimmäisessä todettiin 70 %:n käyttävän liian pientä kokoa ja 10 %:n liian suurta. Tutkimusjoukko kussakin tutkimuksessa on kuitenkin pieni. Nykyään on syytä epäillä, että näin moni todella käyttäisi väärää liivikokoa, kun tietoa on tarjolla enemmän ja laajempi kokovalikoima on paremmin saatavilla sekä myymälöissä että verkossa.


Tarua vai totta: Oli totta aikoinaan.

Moni on epävarma omasta liivikoostaan, mutta on epäselvää, onko epävarmojen osuus niinkin paljon kuin 80 %. Kuvan naisilla on kuitenkin oikean kokoiset liivit.


Tarua vai totta – D- tai DD-kuppi tarkoittaa jättikokoisia rintoja.


Aina 90-luvulle asti suurin osa isorintaisista joutui käyttämään liian pieniä liivejä, koska oli vaikea löytää liivejä, joiden kuppikoko oli isompi kuin D. Siksi useimmat tulkitsivat, että D-kuppi tarkoittaa hyvin suurta povea, kun se kerran oli suurin koko. Nykyään on olemassa merkittävästi suurempia kuppikokoja, vaikka naisten rinnat eivät ole (luonnostaan) kasvaneet viimeisten 30 vuoden aikana. Kuppikoko itsessään ei kerro paljoakaan. Se on suhteessa ympärysmittaan. 100F-koon liiveissä on merkittävästi suurempi tilavuus kuin 75F-koossa. 80D:ssä kuppikoko on sama kuin 90B:ssä. Lue lisää kuppikoon ja ympärysmitan suhteesta.


Tarua vai totta: Tarua.

Vasemmanpuoleisella mallilla on koko 85E ja oikeanpuoleisella 75C. Molemmilla kupit ovat toppaamattomat.


Tarua vai totta – Topattu kuppi saa rinnat näyttämään suuremmilta.


Topattu kuppi ei tarkoita samaa kuin push-up-liivi, joissa kuppiin sijoitettu tyyny painaa rintaa ylös ja suurentaa ympärysmittaa. Standarditoppaus useimmissa markkinoilla olevissa topatuissa kupeissa on nykyään 3 mm paksu. Näin myös Miss Maryn liiveissä. Toppauksen tarkoitus ei ole suurentaa povea, vaan pikemminkin muotoilla sitä. Jos käytössä on topattu kuppi eli ns. contour-liivit, säilyy rinnan muoto myös selinmakuulla. Voi olla niinkin, että topattu kuppi muodostaa suuripovisella vaikutelman pienemmästä rinnasta, koska toppaus ei jousta ja kuppi kokoaa rinnan. Jos rinta on matalampi tai rinnat ovat eri paria, voi topattu kuppi luoda vaikutelman suuremmasta koosta, koska se säilyttää muodon, vaikka kuppiin jäisi tyhjää toppauksen alle.


Tarua vai totta: Tarua.

Topattu kuppi ei kasvata rinnan kokoa. Kuvassa McCallah JOY-liiveissä.


Tarua vai totta – Valkoiset liivit näkyvät vähiten valkoisten vaatteiden alta


Valkoiset, beiget ja mustat alusvaatteet myyvät eniten. Valkoinen tuntuu raikkaalta, mutta näkyy enemmän vaaleiden vaatteiden alta kuin esimerkiksi kirsikanpunainen tai sininen. Jos ihosi ei ole erittäin vaalea, on beige tai ruskea (oman ihosi sävyä lähinnä oleva) huomaamattomampi valkoisten ohuiden vaatteiden alla, sillä ne muodostavat vähemmän kontrastia. Moni ei tiedäkään, että punaiset liivitovat melkein näkymättömät valkoisen paidan alla ihonväristä riippumatta.


Tarua vai totta: Tarua.

Salaisuus: Punainen väri näkyy vähiten valkoisten vaatteiden alta ihonväristä riippumatta. Kuvassa Armandan yllä ROSE-liivit.


Tarua vai totta – Kaaritukiliivit ovat epämukavat


Tämä ei ole totta eikä tarua. On yksilöllistä, mikä miellyttää, mutta yleensä ne, jotka eivät pidä kaaritukiliiveistä, ovat käyttäneet väärää kokoa. Jos käyttää kaarituellisia liivejä, on oikean koon valinta entistäkin tärkeämpää. Kaarituettomissa joustoa on enemmän, mutta kaarituki ei jousta. Jos kuppi on liian pieni, kaarituki puristaa rintakudosta. Jos ympärysmitta on liian pieni, voi kaarituki painaa kylkiluuta rinnan alla. Jos ympärysmitta on liian suuri, liivit liikkuvat ja rintakudosta voi päästä kaarituen alle, mistä seuraa tukala olo. Vähän rintakehän muodosta riippuen voi korkea kaarituki painaa rintakehää. Valitse tällöin liivit matalammilla kaarituilla. Lue, miten saat kaaritukiliivit istumaan mukavasti.


Tarua vai totta: Riippuu siitä, onko liivikoko oikea.

Hyvin istuvissa kaaritukiliiveissä voit liikkua esteettä, eikä liivien pitäisi puristaa mistään.


Tarua vai totta – Minimoivat liivit ovat vain suuripovisille


Paidoissa ei useimmiten huomioida suuren poven ja kapean vyötärön yhdistelmää. Siksi nappien välit voivat ammottaa avoimina rinnan kohdalta. Tässä tilanteessa minimoivat liivit ovat hyvä liivivalinta. Minimoivien liivien kuppi on matalampi ja leveämpi ja jakaa rintakudoksen laajemmalle alalle, niin ettei rinta ole yhtä ulkoneva (sivulta katsoen). Minimoivat liivit yhdistyvät monen mielessä kookaspovisiin naisiin, mutta tosiasia on, että minimoivat liivit ovat optimaaliset silloinkin, jos rinnat ovat luonnostaan leveät ja matalat, vaikka kuppi olisi ”vain” B. Minimoivissa liiveissä kyse on muodosta, ei koosta.


Tarua vai totta: Tarua.


Tarua vai totta – Tekokuituliivit ovat hiostavat ja epämukavat


Yleisesti tiedetään, että luonnonmateriaali puuvilla hengittää ja tuntuu vilpoiselta. Se on pidetty ja oivallinen alusasumateriaali kulutuskestävyytensä, pehmeytensä ja hengittävyytensä ansiosta. Useimmat naiset rakastavat puuvilla-alushousuja. Haittana puuvillassa on se, että sen elastisuus ei ole erityisen hyvä eikä se säilytä muotoaan (puuvillasta ei saa esimerkiksi muotoonpuristettuja t-paitaliivejä), joten puuvillaliiveissä on aina oltava osa synteettisiä kuituja. Puuvilla sitoo itseensä kosteutta, joten hikoillessa puuvillavaatteesta tulee märkä. Siksi puuvillasta ei valmisteta esimerkiksi urheiluliivejä.

Alexandran yllä on STAY FRESH , jonka funktionaalisesta Keep Fresh -materiaalista valmistetut kupit ohjaavat kosteuden pois ja hengittävät, jolloin materiaali ei hiosta niin kuin muut materiaalit.


Parhaiten soveltuva tekokuitu lämpimällä runsaasti hikoilevalle esimerkiksi treeniin tai vaihdevuosiin on polyamidi. Polyamidi on vahvin kaikista raakatekstiilikuiduista ja se on paljon puuvillaa ja muita luonnonkuituja elastisempi. Aivan kuten puuvillakuitukin, polyamidi on pehmeä ja hengittävä ihoa vasten, mutta se erottuu puuvillasta hyvällä resistenssillä kosteutta ja ihon rasvaa vastaan. Se on rypistymätön, kutistuu harvoin ja säilyttää värit.


Miss Maryn useissa suosituissa liiveissä käyttämät WinCool- ja Keep Fresh -materiaalit perustuvat polyamidikuituun. Keep Fresh, jota käytämme mm. Exhale -urheiluliiveissä ja suosituissa Stay Fresh -liiveissä, hengittää ja on kuin toinen iho ihoa vasten.


Cool Sensation -sarjassa käytetyn WinCool-materiaalin valmistuksessa tekstiilikuituun sekoitetaan viilentäviä mineraaleja ennen kankaan valmistusta. Tuloksena on kosteutta pois ohjaava, myötäilevä materiaali, joka viilentää ihoa 1–2 asteella.


Joten ei, kaikki tekokuidut eivät ole hiostavia ja epämukavia. On monia poikkeuksia. Lue ihmeessä kattavat tuotekuvauksemme, kun mietit, soveltuuko tietty alusasu itsellesi. Opi lisää alusasujen materiaalioppaastamme.


Tarua vai totta: Riippuu siitä, mitä tekokuitua käytät.

McCallah’n yllä COOL SENSATION -alushousut ja -aluspaita funktionaalisesta WinCool-materiaalista.


Tarua vai totta – Rinnat veltostuvat jatkuvasta liivien käytöstä.


Rintojen laskeuma, josta lääketieteessä käytetään myös termiä ptoosi, on naisilla hyvin yleistä ja täysin luonnollista. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että nänni ja valtaosa rinnan maitorauhaskudoksesta sijoittuu rinnan alalinjan alapuolelle (sen linjan, johon kaarituki asettuu). Rintojen muoto ja koko määräytyy pitkälti geenien perusteella. Liivit eivät vaikuta rintojen kiinteyteen, kokoon tai muotoon. Vaihdevuosi-iässä rinnat pehmenevät rintakudoksen korvautuessa rasvalla. Tällä ei ole mitään tekemistä liivien käytön kanssa, vaan näin tapahtuu riippumatta siitä, onko ollut ikänsä käyttämättä liivejä tai onko käyttänyt liivejä 12-vuotiaasta asti. Liivejä käytetään mukavuussyistä. Monien naisten mielestä ei ole mukavaa, että rinnat pomppivat liikkuessa ilman liivejä. Jos povi on kookkaampi, on liiveillä suuri merkitys hartioiden ja selän rasituksen keventämisessä. Loppujen lopuksi on oma valinta, haluaako liivejä käyttää vai ei.


Tarua vai totta: TARUA


Kuten näkyy, liiveistä ja liivien käytöstä on runsaasti väittämiä, joista tässä käytiin läpi muutama. Jos olet miettinyt jotain kuulemaasi väittämää, mutta olet epävarma, onko se totta vai ei, jätä kommentti alle, niin voimme tehdä tulevassa artikkelissa syväsukelluksen aiheeseen.

You may also like