TIESITKÖ? 15 vähemmän tunnettua faktaa rintaliiveistä | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

TIESITKÖ? 15 vähemmän tunnettua faktaa rintaliiveistä

Moni voi yllättyä kuullessaan, miten valtavasti työtä ja historiaa on niinkin arkisen vaatekappaleen kuin rintaliivien takana. Mitä laadukkaammat liivit, sitä monimutkaisempaa niiden valmistus on. Seuraavassa on 15 nippelitietoa rintaliiveistä.  

Tiesitkö, että…?

1. Useiden tutkimusten mukaan brittiläiset naiset käyttävät suurinta kuppikokoa. Brittinaisten liivien keskimääräinen koko on 80D. Sama pätee Miss Maryn liivimyynnissä. Englannissa myymme eniten kokoa 90E. Miss Maryn kansainvälisesti myydyin koko on 85D ja sen jälkeen 85C.

 

2. Liivien valmistukseen ei ole mitään oikoteitä tai automaattisia pikaratkaisuja. Yksien ainoiden liivien ompeluun voidaan tarvita 35 kangas- ja tarvikeosaa, 60 saumaa ja 65 työvaihetta. Kaikkiin työvaiheisiin ei kuulu sauman ompelu, vaan välillä taitetaan kanttauksia tai pujotetaan kaarituki paikalleen käsin. Yli 10 ompelijaa tekee töitä tiiviisti yhdessä ensimmäisestä saumasta viimeiseen.  

3. Tavalliset liivit muodostuvat usein 35 eri osasta. Koska yhdessä ainoassa mallissa voi olla 75 kokoa, on piirrettävä noin 2400 osaa. Miss Maryllä jokainen osa piirretään ja sovitetaan käsin. Kussakin koossa vaaditaan hienosäätöä tuen ja istuvuuden optimoimiseksi.  

 

4. Koska jokainen vartalo on erilainen ja rinnat sijoittuvat hieman eri tavoin, sama liivimalli ja koko näyttävät erilaisilta kahden eri naisen päällä, vaikka mitat ovat samat ja liivikoko on sama. Parhaan istuvuuden varmistamiseksi liivejä onkin sovitettava useammalla kuin yhdellä naisella.

5. Sisarkoissa eli esim. koissa 85B, 80C ja 75D käytetään identtistä kaaritukea.

6. Olkainten tehtävä ei ole tukea povea. Liivit on suunniteltu siten, että vartaloa ympäröivä tukinauha vastaa tuesta ja pitää liivit paikoillaan. Leveä selkämys antaa siis enemmän tukea kuin leveät olkaimet. Leveät olkaimet parantavat lähinnä mukavuutta ja estävät ihoa hiertymästä.  

7. Minimoivissa kaaritukiliiveissä käytetään kaaritukea, joka on yhtä kokoa suurempi kuin tavallisesti kyseisessä koossa. Minimoivien liivien suuremman kaarituen kompensoimiseksi kuppi on tavallista matalampi. Näin tilavuus pysyy samana, mutta tuloksena on ”litistetty” povi, joka on huomaamattomampi.

80 % naisista käyttää vääränkokoisia liivejä. Väärä koko voi aiheuttaa hartia-, niska- ja rintakipuja.  

8. Olet varmasti jo kuullut, että 80 % naisista käyttää vääränkokoisia liivejä. Tietoa siteeraavat usein liivinvalmistajat ja media. Mutta tiedätkö, mistä tieto on alkujaan lähtöisin? Lähde on Kanhain ja Haggin tutkimus vuodelta 1999. Sittemmin asia on vahvistettu useissa tutkimuksissa: Greenbaum, Heslop, Morris ja Dunn vuonna 2002 ja Cameron ja Fitzgerald vuonna 2008. Viimeksi mainittu tutkimus kertoo, että 70 % käyttää liian pientä ja 10 % liian suurta liivikokoa.

9. Ensimmäisenä kahdesta silkkinenäliinasta ja vaaleanpunaisesta nyöristä muotoillut liivit patentoi amerikkalainen Mary Phelps Jacobs, joka tarvitsi niitä juhliin eikä halunnut käyttää korsettia.  

10. Rintaliivien myyntiin tuli vauhtia ensimmäisen maailmansodan aikana, kun Yhdysvaltain sotateollisuustoimikunnan puheenjohtaja Bernard Baruch pyysi naisia lopettamaan korsettien käytön, koska niihin käytettävä metalli tarvittiin sotavarusteluun. Korsettien valmistusta vähentämällä Yhdysvalloissa säästettiin 28 000 tonnia metallia – kokonaiseen laivaan tarvittu määrä – ja naiset siirtyivät yleisemmin rintaliivien käyttöön.

11. Kuppijärjestelmän kehitti vuonna 1922 venäläis-amerikkalainen Ida Rosenthal, mutta kaupalliseen käyttöön se tuli 30-luvulla. Vuosien ajan valmistettiin vain kuppikokoja A:sta D:hen. Vasta 1990-luvulla E-kuppia suuremmat kupit yleistyivät liivivalikoimissa.  

12. Ensimmäiset täysin topatut kupit valmisti Frederick’s of Hollywood 40-luvulla. He valmistivat myös ensimmäiset push-up-liivit.

13. On vaikea valmistaa hyviä muotoonpuristettuja kuppeja hyvin suurissa koissa eli G-kuppia suurempina. Tämä johtuu siitä, että isoon kuppiin sopivaa kangasta ei voida venyttää miten paljon tahansa ilman, että se menettää muotoaan tai vahvuuttaan. Oikein suurissa kuppikoissa on tästä syystä oltava saumat.  

14. Kookas povi voi painaa 4 kiloa! Tämä asettaa liiveille kovia vaatimuksia. Tästä syystä suuria liivikokoja suunniteltaessa ei voida keskittyä ”vain” kauniisiin tekstiileihin ja pitseihin. Ensiluokkainen materiaali on avain hyvään tukeen ja miellyttävään käyttökokemukseen.

15. Liivien kuppeja voidaan muotoilla monin eri tavoin, ja tulokset ovat hyvin erilaisia ja vaikuttavat istuvuuteen, siluettiin ja liivien antamaan tukeen. Mitä enemmän osia saumallisessa kupissa on, sitä enemmän mallisuunnittelija voi vaikuttaa sen istuvuuteen. Kolmiosainen kuppi tulppaanileikkauksella antaa saman pyöreyden kuin muotoonpuristettu kuppi.  

Tiedätkö rintaliiveistä muuta mielenkiintoista nippelitietoa, mitä tässä ei mainittu? Jos tiedät, kerro meille kommenttikentässä. Rakastamme ”turhaa tietoa” alusvaatteista, sillä meistä ei ole olemassakaan turhaa tietoa vaan ainoastaan arvokasta tietoa, ainakin meille, jotka kutsumme itseämme ylpeinä alusvaatenörteiksi.

Kommentit

Pauline Hall

In the 50's my mother was a Spirella consultant. All undergarments were made to measure. In her suitcase was a whole armoury of panels and laces with which to truss up the lady prior to taking measurements.

Annica Svensson

Hi Pauline. That's such a nice story (and memory), and what a great job that sounds like. I personally would have loved looking into her suitcase. Thanks for sharing.

Annica / Miss Mary

 

Ireen Potter

Thank goodness I have found Miss Mary. No underwire. Front opening. Fabulous. And the bra is pretty too. I injured my left rotator cuff, my right hamstring and strained my lower back. The irony of this is that this occurred during my Black Belt grading 3 weeks ago. Yes, I got it, I earned it! But the pain in the left arm is so intense that putting on a back fastened bra is impossible even if I connect it and turn it around. Thats’ the hard part. I am about to order one of your front fastening bras. Can’t wait. Thanks in advance.

Annica Svensson

Hi Ireen! Welcome to the Miss Mary family! We are glad you found us. Front-opening is such a great feature on a bra. We hope you will like it and that it will make it easier for you. Your injury sounds awfully hurtful and we wish you a speedy recovery. And congratulations to your Black Belt! What an achievement!
Annica / Miss Mary

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.