Ovatko puuvillaliivit paremmat? | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

Ovatko puuvillaliivit paremmat?

Monien vuosien ajan Miss Mary on ollut puuvillaspesialisti, ja suuri osa valikoimastamme on puuvillaliivejä. Puuvilla on erinomainen materiaali ja erityisen hyvin alusvaatteisiin sopiva, mutta ovatko puuvillaliivit todella parempia kuin muut? Käymme seuraavassa läpi puuvillan etuja ja haittoja.

Puuvillatuotteille on meillä aina riittänyt kysyntää. 5 eniten myydyn mallin joukossa on melkein aina vähintään 2–3 puuvillaista mallia. Näin on ollut vuosien ajan, ja puuvillalla on monia etuja, mutta on myös tilanteita, joihin puuvilla ei ole sopivin valinta.

Puuvilla on kasvikunnasta saatava luonnonmateriaali. Kaikista luonnonkuiduista (villa, silkki, pellava, hamppu) juuri puuvilla soveltuu selkeästi parhaiten alusasuihin. Muut materiaalit ovat vaikeampihoitoisia tai herkempiä. Itse puuvillakuidussa, josta lanka valmistetaan, on sisäinen kierrerakenne, joka tekee valmiista puuvillakankaasta erittäin vahvan ja kulutusta kestävän – ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä usein käytetyissä vaatteissa.


Puuvillabody, kuten LOVELY LACE , tuntuu todella vilpoiselta ihoa vasten ja luo samalla ihanan turvallisen tunteen.

Puuvilla tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä ihoa vasten. Puuvillan ei juuri kuule aiheuttavan kutinaa. Se sopii erinomaisesti herkälle iholle ja on siksi luonnollinen valinta ihoa vasten käytettäviin vaatteisiin, kuten alusasuihin.

Puuvilla-alusasujen vilpoisuudelle on selitys

Puuvillan suurimpia etuja on sen hengittävyys. Kuitujen selluloosa ohjaa lämmön pois iholta, mikä saa puuvillan yksinkertaisesti tuntumaan vilpoisemmalta kuin useimmat muut materiaalit. Täydellinen valinta hellepäiviin siis. Jos käytät puuvillaliivien päällä t-paitaa, ihon on helppo hengittää molempien läpi ja olo on paljon vilpoisempi kuin käytettäessä esimerkiksi polyesteripaitaa puuvillaliivien päällä.

Miten puuvilla-alusasut pestään

Toisin kuin monet muut tekstiilikuidut, puuvilla vahvistuu entisestään märkänä. Tämän ansiosta puuvilla sopii erinomaisesti vaatteisiin, joiden on siedettävä toistuvaa pesua. Sitä voi pestä toistuvasti laadun kärsimättä. Mutta aivan kuten kaikissa muissakin vaatteissa, on tärkeää noudattaa valmistajan pesuohjeita.

Vaikka itse puuvillakuitu kestää korkeita pesulämpötiloja, on tärkeää muistaa, että liivien kaikki osat eivät välttämättä koostu puhtaasta puuvillasta. Niissä on muitakin kuituja, jotka vaativat varovaisempaa käsittelyä. Liivien eri osat (ne on hyvinkin voitu ommella kokoon 25–35 osasta) voivat reagoida pesuun eri tavoin. Jos kaaritukiliivien pesuohjeena on käsinpesu, ne pitäisi aina pestä käsin. Puuvillaisissa alushousuissakin on usein esimerkiksi keinokuituinen resori.

Osana laadunvalvonta- ja tuotekehittelytyötä Miss Mary pesee kaikki materiaalit ja kaikki valmiit vaatteet nähdäkseen, millaista pesua ne sietävät, jotta niistä on iloa mahdollisimman pitkään.

Mihin liivityyppiin puuvilla sopii parhaiten ja huonoiten?

Puuvilla imee kosteutta itseensä ja pysyy kuivana niin kauan, kun kosteus pääsee haihtumaan nopeammin kuin sitä imeytyy. Tästä syystä puuvilla ei ole paras materiaali urheiluun tai paljon hikoilevalle. Käytä näihin tilanteisiin mieluummin synteettisestä funktionaalisesta materiaalista valmistettuja liivejä, kuten Exhale-urheiluliivejä Keep Fresh -materiaalista..


Puuvillapitsistä valmistetut COTTON STAR -liivit henkivät romanttista tunnelmaa. Kupin alaosa on vuorattu puuvillalla, niin että puuvillan hengittävyys on voitu täysin hyödyntää.

Toinen liivityyppi, joita puuvillasta ei valmisteta, ovat t-paitaliivit saumattomalla kupilla. Tämä johtuu siitä, että puuvillakuidut eivät säilytä muotoaan tai veny riittävästi. Muotoonpuristettuja kuppeja ei siis ole 100-prosenttisesta puuvillasta. Täysin puuvillainen kuppi ommellaan aina useista kappaleista. Saumallisen kupin etuna on, että valmistajalla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa muotoon kuin muotoonpuristetussa kupissa. Saumallisia kuppeja voidaan myös valmistaa suuremmissa kuppikoissa kuin muotoonpuristettuja.Kaarituettomien COTTON DOTS -liivien kuppi on 100 % puuvillaa. Materiaali on täysin jäykkä ja kohottaa povea oikein hyvin suurissakin koissa.

Puuvillan pehmeät ominaisuudet tekevät siitä hurjan miellyttävän. Arkiliiveinä puuvillaiset liivit ovat lähes lyömättömät. Toki puuvilla voi joskus tuntua vähän turhan arkiselta, mutta jos siihen lisää ripauksen pitsiä tai brodyyria, liivit tuntuvat heti vähän fiinimmiltä ja romanttisemmilta. Puuvillaliivejä on monenlaisia. Omasta mallistostamme kysytyimpiä ovat kaarituettomat puuvillaliivit.

Kuten sanottu, puuvillan hengittävyys on sen suurimpia etuja. Jotta tästä ominaisuudesta saadaan täysi hyöty, jätämme puuvillaliivien kupit toppaamatta. Toppaus estää puuvillan erinomaisen hengittävyyden ja ilmavuuden hyödyntämisen. Jos vuoraamme puuvillakupin, vuorikin on puuvillaa, jotta kuppi pysyy hengittävänä.COTTON FRESH -liivien kupeissa sileä 100-prosenttinen puuvilla yhdistyy sporttiseen, verkkomaiseen puuvilla-lycra-sekoitteeseen.

Miksi liivit eivät ole kauttaaltaan 100 % puuvillaa?

Olet ehkä huomannut, että on vaikea löytää liivejä, jotka olisi valmistettu 100 % puuvillasta. Vaatekappaleen koostumuksen laskennassa huomioidaan kaikki tekstiiliosat, siis myös toppaukset, kirjailut, pitsit, olkaimet, kaaritukikuja jne.

Synteettisiin kuituihin verrattuna puuvilla häviää venyvyydessä ja elastisuudessa (kankaan kyvyssä palautua muotoonsa venytyksen jälkeen). Tästä syystä puhdasta puuvillaa ei käytetä liivien kaikissa osissa. Puuvillaliiveissämme kuppi on useimmiten 100 % puuvillaa, mutta ne liivien osat, joilta vaaditaan elastisuutta, kuten selkäosa, sisältävät myös synteettisiä kuituja. Soveltuvin kuitu tähän tarkoitukseen on elastaani (joka tunnetaan myös kauppanimillä lycra tai spandex). Sen ansiosta liivien istuvuus säilyy pitkään uutta vastaavana.Valikoimassamme olevista liiveistä puuvillan osuus on suurin Broderie Anglaise  -liiveissä: 83 % puuvillaa. Kuppi on 100-prosenttista puuvillaa, mutta selkäosissa on elastaania. Suosituissa comfort-olkaimissa käyttämämme toppaus ei myöskään ole puuvillaa.

On olemassa erilaisia puuvillalaatuja. Miss Mary käyttää yksinomaan korkealaatuisia materiaaleja, näin puuvillankin kohdalla. Käytämme eri paksuisia puuvillakankaita riippuen siitä, mihin alusasuun materiaali tulee. Esimerkiksi housuliiveissä käytetty puuvilla on vahvempaa kuin tavallisissa alushousuissa, koska sen on oltava erityisen napakkaa ja pidettävä vatsa kurissa.Housuliiveissämme käytetty puuvilla on todella napakkaa, ja se auttaa muokkaamaan ja korostamaan muotoja miellyttävästi. Kuvassa on Lovely Lace -liivit ja -housuliivi.

Kaikki Miss Maryn käyttämä puuvilla on riippumattoman testauslaitoksen Oeko-Texin sertifioimaa Standard 100 -puuvillaa. Laitos valvoo sitä, ettei materiaali sisällä ihoa vasten käytettynä haitallisia aineita. Tätä edellytämme kaikilta materiaalintoimittajilta.

Osta laatua

Puuvillan suurin miinus on, että sen viljelyyn tarvitaan paljon vettä (tämä koskee myös luomuviljelyä). Mutta koska puuvilla on kestävää, puuvillaiset vaatteet säilyvät käyttökelpoisina vuosia, mikä vähentää ostotarvetta, mikä puolestaan on hyväksi ympäristölle. Kun ostaa laadukkaita ja pitkään estäviä vaatteita, selviää vähemmillä hankinnoilla.  Vältä pikamuotia. Miss Maryn alusasut eivät ole kertakäyttötavaraa. Niistä on sinulle iloa vuosiksi eteenpäin.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.