Opi ymmärtämään, miten ja miksi liivi muotoilee povea | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

Opi ymmärtämään, miten ja miksi liivi muotoilee povea

Osa rintaliivien kupeista lisää rinnan suippoutta, osa pyöristää, mutta mistä tietää, mitkä tekevät mitäkin? Tässä muutama niksi, joiden avulla voit päätellä jo ennen sovittamista, miten liivi muotoilee povea.

Onko joskus käynyt niin, että sovittamasi liivit sopivat täydellisesti ja näyttävät todella hyviltä, kunnes puet puseron päälle? Yhtäkkiä ne eivät enää näytäkään hyvältä. Ehkä vasta vaatteet päällä huomaa profiilin, ja silloin edessä on pahimmassa tapauksessa valtava yllätys. Rinnat sojottavat eri suuntaan kuin mihin olet tottunut, tai ne ovat eri korkeudella kuin odottaisit. Ehkä toivoit luonnollisen suippoa muotoa, mutta lopputulos onkin latteampi. Tai ehkä toivoit pyöreää profiilia, ja rinnat näyttävätkin tötteröiltä. Profiili todella vaihtelee liiveistä toisiin. Ja mieltymykset ovat hyvin yksilöllisiä. Haluamme kaikki eri asioita liiveiltämme.

”Taitava mallisuunnittelija yhdistää yleensä useita niksejä saadakseen aikaan tietyn liiviprofiilin.”

MITKÄ OMINAISUUDET VAIKUTTAVAT MUOTOON?
Mitkä ominaisuudet liiveissä vaikuttavat muotoon? Kupin saumat ja materiaali ovat kaksi tärkeää tekijää, mutta moni muukin seikka vaikuttaa asiaan. Taitava mallisuunnittelija yhdistää yleensä useita niksejä saadakseen aikaan tietyn liiviprofiilin. Ennen kuin päätät, mitkä liivit ostat ensi kerralla, tässä muutama sisäpiirin vinkki sen arviointiin, miltä liivit tulevat näyttämään päälläsi. 

KAARITUET
Kaarituet vaikuttavat muotoon ehkä enemmän kuin moni arvaa. Ne nostavat povea enemmän kuin kaarituettomat liivit. Tämä vaikuttaa tietysti profiiliin. Oikean kokoisissa kaaritukiliiveissä kaarituki erottaa poven lepäämällä tiiviisti kehoa vasten rintojen välissä. Näin kumpikin rinta saa optimoidun tuen, eivätkä ne muodosta ei-toivottua ”limppua” tai ”uniboobia”. Muotoon vaikuttaa sekin, miten korkealle kaarituki yltää rintojen välissä. Itse kaarituen muoto voi vaihdella U:sta J:hin erittäin syvään uurretuissa, niin kutsutuissa plunge-liiveissä. Korkeat kaarituet erottavat povea vielä enemmän. Miss Marylla käytetään kolmen korkuisia kaaritukia, joista keskimmäiset ovat tavallisimmat. Eri korkeuksien ero on noin 2 cm.

”Jos haluat kohottaa povea tai keskittää sen, käytä matalampaa kaarta.”


Kaaret ovat eri korkuiset rintojen välistä. Vasemmalla FLORAL SUN matalimmalla kaarella ja oikealla STAR korkeimmalla kaarella.

Kaaren korkeus kannattaa valita sen mukaan, mikä on itselle mieluisaa. Jos haluat todella kohottaa tai keskittää povea, valitse matalampi kaari; jos haluat maksimaalisen tuen ja peittävyyden, valitse korkeampi kaari. Jos tunnet kaaren päiden pureutuvan rintalastaan, kokeile matalampaa kaarta. Jos rintasi ovat hyvin lähekkäin, voivat kaarituet tuntua pakottavan rintoja väkisin erilleen; kokeile silloin matalampia kaaria.

MINIMOIVA KUPPI
Niin kutsutuissa minimoivissa liivimalleissa on matalammat kupit kuin tavallisissa liiveissä. Minimizer-liivien kupit tekevät profiilista ”lattanamman”. Näissä liiveissä käytettävät kaaret ovat yhtä kokoa suuremmat kuin muissa malleissa käytetyt. Tämä yhdessä matalamman kupin muodon kanssa saa aikaan sen, että kupin tilavuus on sama, mutta se jakautuu laajemmalle kehon alueelle. Syntyy vaikutelma, että povi on pienempi kuin se todellisuudessa on. Minimoivat liivit sopivat myös naisille, joilla on leveämpi tai vähemmän syvä rinta.Vasemmalla minimoivat LACE ALL OVER -liivit, jotka litistävät povea. Oikealla liivit muotoonpuristetulla kupilla.

MUOTOONPURISTETTU KUPPI
Muotoonpuristettu kuppion yleensä pyöreä, mutta ei aina. Se riippuu puristusmuotin muodosta. Jos kupissa ei ole toppausta tai vuorta ja se on valmistettu elastisesta kankaasta, kuppi mukautuu povesi muotoon. Jotta saadaan täysin pyöreä muoto, kangasta vahvistetaan kevyellä, noin 3 mm:n vahvuisella toppauksella. Tätä kutsutaan contour-kupiksi. Tällöin kuppi muovaa rintaa, ei päin vastoin. Nämä kupit ovat useimmiten pyöreät ja lisäksi erittäin kohottavat, sillä toppaus on jäykkä ja venymätön.

”Contour-kuppi muovaa rintaa, ei päin vastoin.”

KOLMIOSAINEN KUPPI
Mitä useampi sauma kupissa on, sitä enemmän mallisuunnittelijan kädenjälki näkyy kupin muodossa. Siihen on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa, koska on enemmän työstettäviä kaavakappaleita. Kolmiosainen kuppi voi muodostua monella tavalla. Klassinen malli on tulppaanileikkaus, kuten alla vasemmanpuolisessa kuvassa. Tämä leikkaus pyöristää povea.


AMSTERDAM-liiveissä kolmiosainen kuppi klassisella tulppaanileikkauksella. Kuvasta näkyy myös, että kupeissa on sivutuet ulkosivuilla. Oikealla on BRODERIE ANGLAISE, jossa on kaksi samansuuntaista saumaa. 

Toisinaan raja kolmiosaisen ja kaksiosaisen leikkauksen välillä on häilyvä. Leikkauksen voi toteuttaa monella tavalla. Joissakin kupeissa on kaksi samansuuntaista saumaa (ks. yllä BRODERIE ANGLAISE ). Teknisesti ne muodostuvat kolmesta osasta, mutta ne eivät tule ensimmäisenä mieleen kolmiosaisesta leikkauksesta puhuttaessa. Riippuen kaavasta tällainen kuppi voidaan laskea kaksiosaiseksikin. Rintaliivien viehätys onkin siinä, että ne voi suunnitella uskomattoman monella tavalla! 

KAKSIOSAINEN KUPPI
Kaksiosainen kuppi on nimensä mukaisesti kahdesta osasta kokoon ommeltu kuppi. Itse sauma voi olla melkein mihin suuntaan vain; tavallisia ovat vinot pitkittäissaumat, kuten JOY  -kaaritukiliiveissämme (ks. vasemmanpuoleinen kuva alla).

”Rintaliivien viehätys on siinä, että ne voi suunnitella uskomattoman monella tavalla!”


Vasemmalla: Esimerkki kupin kaksiosaisesta leikkauksesta. Kuvassa on JOY. Oikealla QUEEN, joka on kaksiosainen elastinen kuppi ylimääräisellä yläkappaleella ja topatulla kohotuskaistaleella. 

Kaarituettomassa QUEEN -mallissa (yllä oikealla) näkyvä leikkaus on myös kaksiosainen, mutta sitä on pidennetty ylhäältä ja keskeltä elastisella verkkokankaalla.  Aivan kuin muissakin kupeissa, muotoon eivät vaikuta pelkästään kaavaosat vaan myös materiaali; onko se elastista vai jäykkää, onko siinä vuori tai toppaus.

KAKSIOSAINEN KUPPI SIVUKAPPALEELLA
Joistakin kupeista voi olla vaikea sanoa, onko leikkaus kaksi- vai useampiosainen. Tällainen yleinen leikkaus on kaksiosainen kuppi ylimääräisellä sivukappaleella. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on tyypillinen tapaus, jossa kupin sivu ja liivien sivu muodostuvat yhdestä kappaleesta. Oikeanpuoleisissa liiveissä näkyy selvemmin, missä kuppi päättyy ja sivukappale alkaa, koska kaarituki erottaa osia.


Vasemmalla: COTTON TWIRLS kaksiosaisella kupilla ja sivukappaleella. Tämä sivukappale muodostaa samalla liivien sivun ja peittää kupin ulkopuolista tilaa. Oikealla: JACQUARD & LACE-kaaritukiliivit kaksiosaisella kupilla ja sivukappaleella, joka jatkuu olkaimen suuntaisena.

Molemmissa näistä malleista olkain jatkuu kupin alueelle ja muodostaa kupin sivun. Kupin ja muun liivin raja on siksi häilyvä. Tätä tyyppiä kutsutaankin kaksiosaiseksi kupiksi ylimääräisellä sivukappaleella.

SAUMAN SUUNTA
Kupin mittainen suora pystysauma oli tavallinen 50- ja 60-luvulla. Nykyisin tarjolla on monenlaisia leikkauksia. Mitä pystympi sauma, sitä enemmän se projisoi rintaa eteenpäin. Vaakasauma puolestaan kohottaa povea ylöspäin. 

”Mitä pystympi sauma on, sitä enemmän se projisoi rintaa eteenpäin. Vaakasauma puolestaan kohottaa povea ylöspäin.”

Mutta tämä on vain viitteellinen huomio eikä koko totuus, sillä muut tekijät, kuten materiaali, vaikuttavat nekin. Kankaaseen kohdistuva rasitus on suurimmillaan keskellä kuppia, missä sauma useimmiten sijaitsee. Kupin saumoja vahvistetaan useimmiten ompelemalla kääntöpuolelle nauha. Jotta saumat eivät tuntuisi ihoa vasten, voidaan kuppi vuorata tai topata. 

SIVUTUKI
Kupin sivutuki estää rintaa ”valumasta” kainaloon. Se kokoaa povea ja ohjaa sitä keskelle. Se saa aikaan edestä päin katsottuna ”hoikentavan” siluetin. Vaikutelma syntyy liivien keskittävästä vaikutuksesta. 


Kaarituettomissa LOVELY LACE -liiveissä on topatut sivutuet, jotka auttavat keskittämään poven.

Sivutuki voi muodostua ylimääräisestä kangaskerroksesta (toppaamaton sivutuki) tai topatusta paneelista (topattu sivutuki), joka on kupin ulkosivulla. 

OSITTAIN TOPATTU 
Osittain tai täysin topattu kuppi tarjoaa myös lisätukea povelle. Jos toppaus sijaitsee sivulla (sivutuki), se keskittää povea. Jos se sijoitetaan kupin alaosaan, se antaa tukea alta päin ja kohottaa povea. Se estää myös poven painoa venyttämästä kuppia alaspäin. Tämä vahvistus on hyvä olemassa, jos povi on raskas tai jos rinta on roikkuvampi kokoon katsomatta.


Vasemmalta: Kaarituettomat GRACE -liivit alakupin topatuilla sivutuilla ja MEADOW DREAMS ohuella koko kupin toppauksella.

TOPPAUS
Täystopattu kuppi tarkoittaa, että koko kupissa on ohut toppaus, kuten esimerkiksi yllä olevassa kuvassa MEADOW DREAMS -liiveissä. Sekä Miss Mary että muut valmistajat käyttävät nykyisin useimmin noin 3 mm:n paksuista toppausta. Se on riittävän vahva antaakseen napakan tuen, mutta riittävän ohut ollakseen tekemättä povesta suuremman oloista. Kun kuppi on täystopattu, se on jäykkä ja määrittää poven muodon. Siitä tulee siis contour-kuppi. Melkein ainakuppi saa aikaan luonnollisen pyöreän muodon, mutta muoto voi vaihdella sen mukaan, miten kuppi on ommeltu. Jos kuppi on muotoon puristettu, se säilyttää pyöreän muotonsa melkein aina.

JÄYKKÄ KUPPI
Jos kuppi on jäykkää kangasta, se ei mukaudu rinnan muotoon. Jäykän kupin etu on siinä, että se kohottaa paremmin ja povi ei venytä kangasta ajan mittaan. Haittapuolena on, että se ei jätä pelivaraa koon suhteen. Jos rinta ei riitä täyttämään kuppia, materiaali voi rypistyä. Näin voi käydä, jos rinnat ovat keskenään eri kokoiset tai jos povi on ylhäältä vähemmän täyteläinen. 


Vasemmalla 
COTTON DOTS-kaaritukiliivit, jotka aikaansaavat terävän rinnanmuodon kupin jäykän materiaalin kaksiosaisen leikkauksen ansiosta. LACE VISION-liiveissä on elastinen, kaksiosainen kuppi, joka saa aikaan pyöreämmän muodon. Materiaali on topattu vakauden lisäämiseksi.

ELASTINEN KUPPI 
Elastinen kangas ei anna yhtä hyvää tukea tai kohota yhtä paljon kuin jäykkä kangas, mutta se tuntuu usein miellyttävämmältä. Se myös jättää enemmän tilaa mukautumiselle kokoeroihin. Esimerkiksi joustopitsi kupin yläosassa venyy jonkin verran rinnan muodon mukaan. Se on hyvä keksintö, jos rinnat ovat keskenään erikokoiset, jos niiden koko tuntuu vaihtelevan kuun vaiheesta riippuen tai jos painosi vaihtelee. Mukautuvan materiaalin ansiosta ryppyjä muodostuu vähemmän. 

”Kupin muoto mukautuu ruumiinlämmön vaikutuksesta.”

AJAN VAIKUTUS
Suosittelemme, että sovittaessasi liivejä ensimmäisen kerran tunnustelet kupin materiaalia ja huomioit sen joustavuuden tai joustamattomuuden. Kuppi nimittäin mukautuu kehon muodon ja lämpötilan vaikutuksesta. Vaikka olisit sitä mieltä, että liivit ovat aluksi hieman suipot, ne antavat myöten ja pyöristyvät hieman ajan mittaan. Paitsi jos materiaali on täysin jäykkä tai topattu.

Jos et ole varma, mitkä liivit sopivat juuri sinulle ja sinun tarpeisiisi tai mitä kokoa ostaa, ota mieluusti yhteys asiakaspalveluumme. Heillä on erityisosaamista auttaa puhelimitse, sähköpostin välityksellä tai chat-keskustelussa.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.