Miksi liivieni selkäosat ovat erimittaisia? | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

Miksi liivieni selkäosat ovat erimittaisia?

Liivien ympärysmitan pähkäily voi aiheuttaa päänvaivaa. Oletko huomannut, että kaksissa samaa kokoa olevissa liiveissä ympärysmitta ei aina ole sama? Seuraavassa kerromme kaiken, mitä et ole tiennyt liivien selkäosasta ja ympärysmitasta.

Joskus meiltä kysytään, miksi kaksien liivien selkäosa on eri mittainen. Eroa voi olla useita senttimetrejä. Tämä ei tarkoita, että toisiin olisi tullut vahingossa väärä kokolappu. Liivien ympärysmitta (pituus) ei ole sama asia kuin koko. Jos haluat mitata, mikä liivikokosi on, on mitat otettava omasta vartalostasi. Älä siis mittaa suosikkiliivejäsi, vaikka ne istuisivat mielestäsi täydellisesti. Jos vartalonympäryksesi rinnan alta on 85 cm, kokosi on 85. Jos mittaat kokomerkinnällä 85 varustettujen liivien pituuden, se on lyhyempi. Miksi? Tähän vaikuttaa moni asia.

”On aivan normaalia, että liiviesi selät ovat erimittaisia”1. MATERIAALI
Liivejä voidaan valmistaa monista eri tyyppisistä materiaaleista, joilla kaikilla on yksilölliset ominaisuutensa. Jotkut materiaalit ovat myötäilevämpiä, toiset napakampia. Liivien on tunnuttava ja näytettävä yhtä hyvältä kaikissa koissa. Niiden on istuttava napakasti ja tuettava, mutta kuitenkin tunnuttava mukavilta ja mukauduttava vartalon liikkeisiin.

Kaikissa liivien selkämyksissä on jotain joustoa. Ilman sitä vaate istuisi kireällä kuin korsetti, niin että hengittäminenkin olisi hankalaa. Jotta selkä ei menettäisi elastisuuttaan, käytämme elastaanipitoisia materiaaleja. Elastaani on tekstiilikuitu, joka estää elastista materiaalia menettämästä muotoaan. Kuvittele purukumi, joka venyy mutta ei palaudu entiseen kokoonsa. Esimerkiksi hiuslenkki sitä vastoin palautuu ennalleen. Elastaani on materiaali, joka saa elastisen kankaan toimimaan enemmän kuminauhan kuin purukumin tavoin.

2. RESORI
Sekin vaikuttaa, millaista resoria käytetään. Mitä leveämpää ja vahvempaa resoria käytämme, sitä vahvempi on vastus. Liiveistä, joissa on leveämpi resori, valmistetaan siksi pidemmät kuin liiveistä, joissa on ohuempi resori, koska jälkimmäiset venyvät enemmän.

3. KAARITUET
Myös kaarituelliset liivit tehdään pidemmiksi kuin kaarituettomat. Tämä johtuu siitä, että kaarituet ovat jäykät ja näin ollen pitävät liivien etupuolta yhdessä. Kaarituellisissa liiveissä ainoastaan selkäpuoli voi venyä, etupuoli ei.


ERO ON ISTUVUUDESSA
Istuvuuden on tunnuttava täydelliseltä jo ensimmäisellä sovituskerralla. Ensihetket peilin edessä ratkaisevat, haluaako sovittaja ostaa vaatekappaleen vai ei. Mutta liivien ei tietenkään pidä istua hyvin vain sovituskopissa. Niiden on pysyttävä täydellisinä senkin jälkeen, kun niitä on käytetty ja pesty moneen kertaan.

 

”Liivien on istuttava yhtä hyvin kaikissa koissa”

Miss Maryllä mallisuunnittelijat testaavat ja sovittavat kaavaa liiveihin lukemattomia kertoja uutta liivimallia työstäessään. Kaikki sovitukset tehdään oikeilla vartaloilla, ei nukeilla. Vain ihmisen päällä on mahdollista nähdä, miten hyvin liivit kohottavat ja tukevat ja samalla saada palautetta siitä, miltä ne tuntuvat. Teemme kaavoja, ompelemme, sovitamme, säädämme ja parantelemme, kunnes liivit istuvat kuin valetut. Suunnitteluosastollamme on yhteensä yli 120 vuoden kokemus liivien valmistuksesta, ja kokemus tulee tarpeeseen! Niin pitkällä kokemuksella he ovat ehtineet työskennellä melkein kaikkien mahdollisten liivimallien ja materiaalien parissa. He tietävät näppituntumalta täsmälleen, mistä ja miten jotakin kaavan osaa pitäisi pienentää tai suurentaa, jotta se istuisi aivan täydellisesti, kuten asiakkaamme Miss Maryn liiveiltä odottavat.

LAATUKONTROLLI
Kun olemme ommelleet mallikappaleen, johon olemme tyytyväisiä, mallisuunnittelijamme ripustavat liivit mittatikulle ja kiinnittävät hakasiin riippuvan painon. Näet tämän alla olevassa kuvassa. Painon avulla materiaali venyy samaan tapaan kuin se venyisi päälle puettuna. Tällä tavalla on mahdollista varmistaa selän oikea mitta. 

”Teemme painotestejä kaikissa koissa”


Miss Maryllä suoritetaan mittatestit painoilla liivien oikean ympärysmitan varmistamiseksi. Näiden liivien koko on 75C. Vasemmalla näet, että liivien pituus keskimmäisiin hakasiin on ”löysänä” 70 cm. Päälle puettuna ne kuitenkin venyvät 75-senttisiksi, kuten oikealla painotestistä nähdään.

PIDÄ MIELESSÄ LIIVEJÄ OSTAESSASI
Mitä pitää ottaa huomioon, kun ostaa uudet liivit? Kuten edellä on sanottu, on normaalia, että yhdet liivit ovat pidemmät kuin toiset, joten sen sijaan että vertaisit liivejä keskenään, suosittelemme pukemaan liivit päälle ja kokeilemaan istuvuutta. Ota huomioon, että liivit istuvat aivan uusina hieman tiukemmin. Suosittelemme, että käytät uloimpia hakasia, kunnes liivit ovat hieman venyneet käytössä. Näin voit nauttia liiveistä pidempään, sillä parhaitakin laatuliivejä on kiristettävä ahkeran käytön jälkeen.

Jos et ole varma, mitkä liivit sopivat juuri sinulle ja sinun tarpeisiisi tai mitä kokoa sinun pitäisi ostaa, ota yhteys asiakaspalveluumme. Meillä on erityisosaamista auttaa puhelimitse, sähköpostin välityksellä tai chat-keskustelussa. Mikään asia tai kysymys ei ole liian suuri tai pieni kysyttäväksi.

 

 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.