Miksi liivien selkäosa on niin tärkeä? | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

Miksi liivien selkäosa on niin tärkeä?

Paljon puhutaan siitä, onko liivien kuppi liian pieni tai suuri, mutta se, miten liivit istuvat ylävartaloa vasten ja selästä, on vähintään yhtä tärkeää. Seuraavassa selitämme, miksi selkäosalla on merkitystä ja mihin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota liivejä seuraavan kerran sovittaessasi.

Tiesitkö, että povi saa pääosan liivien tuesta ylävartaloa ympäröivästä nauhaosasta? Olkainten tarkoitus on ennen kaikkea pitää kuppi vartaloa vasten, ei nostaa povea. Selkäosa muodostaa liivien tuesta noin 60 prosenttia, kupit 20 prosenttia ja olkaimet 20 prosenttia.

”Vartaloa ympäröivä nauha ratkaisee pitkälti liivien povelle antaman tuen”

Ympärysnauhan täytyy istua varsin napakasti vartaloa vasten, ja siksi se valmistetaan aina elastaania sisältävästä elastisesta materiaalista. Kuppien välissä oleva materiaali on sitä vastoin jäykkä, jotta kupit pysyvät paikoillaan. Koska liivien siipiosa (selkä ja sivu) on elastinen, se venyy väistämättä. Ostetut liivit mukautuvat vartalon mittoihin noin kahdessa viikossa, joten ne eivät saa istua liian väljästi ensimmäisellä sovituskerralla.

”Jos voit vetää liivien selkänauhaa 5 cm ulospäin, ne ovat sopivan kokoiset”

Miten napakka liivin selkämyksen on oltava?
Usein sanotaan, että liivien ympärysmitta on oikea, kun nauhaa saa vedettyä selästä 5 cm ulospäin. Ympärysnauha ei saa olla niin tiukka, että se tuntuu epämukavalta tai hiertää ihoa. Tämä vaatii tasapainoilua silloin, kun povi on raskas: nauhan täytyy tukea povea, ja kun povi on suurempi, liivien on istuttava vähän tiukemmin kuin pienempipovisella. Tästä syystä kuppiin valitaan suuremmissa koissa usein napakampi materiaali ja rakenne ja olkaimista tehdään leveämmät. Kaikki liivien osat keventävät toinen toistensa kuormitusta.


Mitä leveämpi liivien selkäosa on, sitä paremman tuen povi saa. Kuvassa FLORAL SUN.

Onko tuki sitä parempi, mitä leveämpi selkäosa on?
Mitä leveämpi selän ja sivustan materiaali, sitä parempi tuki. Tämä pätee kaikkiin liivityyppeihin, sekä kaarituilla että ilman. Kaaritukikin jakaa tuen selän, sivujen ja kuppien kesken. Mitä leveämpi selkäosa, sitä suuremmalle pinta-alalle tuki on jaettavissa.

”Kaarituki jakaa tuen liivien muiden osien kesken”


 

Näin kaarituki jakaa taakkaa liivien muille osille, kuten sivustoille ja selälle.

Kiinnityksellä on väliä
Selkäosan hakaskiinnitys on melkein aina säädettävissä sivusuunnassa, yleensä kolmen pykälän verran. Kun liivit ovat uudet, pitäisi aina käyttää ulointa kiinnityskohtaa, ja liivien venyessä siirtyä pykälä sisään päin. Jos ostat liivit, jotka istuvat heti alkuun hyvin hakasen ollessa sisimmässä kiinnityskohdassa, et voi säätää niitä tiukemmalle.


Uusien liivien pitäisi istua hyvin ulointa kiinnityskohtaa käytettäessä.

Tietyissä malleissa kiinnitys on etupuolella, mikä helpottaa pukemista ja riisumista naisilla, joille kiertoliike olisi hankala tai joilla on kipuja. Haittapuolena on kuitenkin, ettei etukiinnitettävään malliin saa säätövaraa, koska se muuttaisi kuppien välistä etäisyyttä.


Esimerkki selkäosasta suoralla leikkauksella ilman kiinnitystä.  Kuvassa on etukiinnitettävä malli COTTON LACE. Tässä mallissa on leveä ja napakka selkä.

Hakasten lukumäärä korkeussuunnassa
Yleensä pienemmissä kuppikoissa aloitetaan kahdesta tai kolmesta hakasesta päällekkäin ja kuppikoon kasvaessa lisätään hakasten lukumäärää. Vaihtelua on mallista toiseen. Joissakin erityisen leveäselkäisissä malleissa pienissäkin koissa on neljä hakasta päällekkäin.


STAY FRESH -liiveissä on 4 hakasta päällekkäin pienimmissäkin koissa. Näissä liiveissä olkaimet jatkuvat selässä hakaskiinnitykseen asti. Mallista voidaan käyttää nimitystä leotard-selkä.

Selän leikkaus
Kun liiveissä on leveät sivut ja täyskupit, tehdään selkäosaan olkainten väliin yleensä u-leikkaus, joka näyttää sirolta, mutta tukee hyvin. U-leikkaus on tänä päivänä markkinoilla tavallisin selkäosan leikkaus, mutta on myös liivejä, joissa on suora leikkaus selässä tai painijanselkä eli T-leikkaus.


Kaarituettomissa COTTON DOTS -liiveissä on selässä klassinen u-leikkaus.

”Ympärysnauha antaa enemmän tukea kuin kuppi ja olkaimet yhteensä!”


AMSTERDAM -kaaritukiliiveissä on selässä suora leikkaus kolmella hakasella pienissä koissa.

Ympärysnauhan on oltava suorassa
Kun seisot sivuttain peilin edessä ja näet liivien istuvuuden, alaosan on oltava samalla korkeudella koko ympärysmitalta. Selkäosa ei saa hilautua ylöspäin. Jos se hilautuu, ympärysmitta on sinulle liian suuri tai olet lyhentänyt olkaimet liian lyhyiksi.

”Rintaliivien tulee olla suorassa linjassa, kun katsot sivukuvaasi”


Jotta liivit tarjoavat optimaalisen tuen ja istuvuuden, niiden on oltava selästä suorassa hilautumatta ylöspäin.

On olemassa tilanteita, joissa on vaikea välttää kokonaan selkäosan nousemista. Tällöin kyse on malleista, joissa olkaimet ovat takaa lähellä toisiaan. Kun olkaimia lyhentää, ne vetävät selkäosan keskiosaa ylöspäin sijaintinsa vuoksi. Yleensä peukalosääntönä kuitenkin on, että jos liivit hilautuvat takaa ylös, selkäosaa on lyhennettävä kiinnittämällä hakaset sisempään kiinnityskohtaan.


FLAMES -kaaritukiliivit selän u-leikkauksella ja erityisen lähekkäin sijoitetuilla valumattomilla olkaimilla.


JOY on sirompi liivimalli normaalilla olkainten välillä, u-selällä ja napakalla mesh-materiaalilla.

Miten liivinpidentäjä toimii
Jos selkäosa on liian kireä vartalon ympärysmittaan nähden, mutta liivit istuvat muuten hyvin, voit käyttää liivinpidentäjää päiden välissä. Tämä on oivallinen ratkaisu silloin, jos painoa on tullut lisää, mutta haluat jatkaa tiettyjen liivien käyttöä. Tai jos olet juuri ostanut uudet liivit ja tiedät, että ne istuvat hyvin, kunhan ovat mukautuneet vartalon mittoihin. Muista kuitenkin, että pidennyskappaletta käytettäessä olkaimet sijoittuvat kauemmas toisistaan. Siksi liivinpidentäjä ei sovi naisille, joilla on ongelmia olkainten valumisen kanssa.

Ympärysmitta voi vaihdella samassakin koossa
Olet ehkä huomannut, että liivien pituus silloin kun levität ne avattuna vaakapinnalle vaihtelee mallista toiseen, vaikka ne ovat samaa kokoa.  Tämä on kiinni materiaalista, sillä eri materiaalien venyvyys vaihtelee, kun liivit ovat vartaloa vasten. Toiset materiaalit ovat elastisempia kuin toiset. Perusteellisessa materiaalioppaassa kuvailemme alusasuissa käytettyjen eri tekstiilikuitujen plussia ja miinuksia.

”Ympärysmittaan vaikuttaa sekin, onko liiveissä kaarituet vai ei”

Toinen vaikuttava tekijä on se, onko liiveissä kaarituet vai ei. Kaaritukiliiveissä etupuoli ei voi venyä erityisen paljoa, koska kaari on jäykkä, joten siipiosasta tehdään pidempi kuin saman koon kaarituettomassa mallissa. Lue lisää aiheesta.

Koon ratkaisee istuvuus päälle puettuna, ei se, millainen vaatekappale on hyllyssä.

Miten löydät oikean liivikoon?
Tavallisin virhe, jonka moni tekee omaa kokoaan selvittäessään, on mitata ympärysmitta liian väljästi. Silloin tulee valinneeksi liian suuren ympärysmitan ja liian pienen kuppikoon. Jos olet epävarma omasta koostasi, voit mitata kokotaulukkomme mukaisesti tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse, puhelimitse tai sosiaalisen median kautta, niin autamme mielellämme. Siellä osataan selvittää sopiva koko kohtaamatta asiakasta tosielämässä. Lue lisää asiakasneuvojien työstä Miss Maryn asiakaspalvelun esimiehenä toimivan Idan haastattelusta.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.