Kun Boråsin alusvaatenörtit tapasivat vaatturimestarin | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

Kun Boråsin alusvaatenörtit tapasivat vaatturimestarin

Halusimme saada aikaan jotain uutta. Siksi kutsuimme uniikista muotokielestään tunnetun muotisuunnittelijan tekemään tulkintojaan ja lyömään leimansa Miss Maryn alusvaatemallistoon. Toisin tekemisessä on aina riskinsä, etenkin design-yhteistyössä, mutta emme kaihtaneet sitä. Tämä on tarina siitä, miten syntyi Visionary – kun Boråsin alusvaatenörtit tapasivat vaatturimestari Lars Wallinin.

Halusimme luoda uniikin malliston, jossa olisi vähän ylellisempää tuntua, säväyttäviä materiaaleja, koreilua ja glamouria. Pallottelimme mahdollisten yhteistyökumppanien nimiä. Yhä uudelleen puheeksi tuli nimi, joka oli myös toimitusjohtajamme Elisabetin suosikki: Lars Wallin. Kaikkien mielestä yhdistelmä kuulosti valtavan jännittävältä. Elisabet selvitti Larsin puhelinnumeron ja otti häneen yhteyttä. Miten yhteydenotossa tarkkaan ottaen kävi ja miksi Elisabet alkoi hieman jännittää tapaamista, näet seuraavasta videoleikkeestä:

 

Kuka Lars Wallin oikein on?

Lars Wallin on Ruotsin ehkä nimekkäin muodin ja ylellisten morsiuspukujen suunnittelija. Pian 30-vuotisella urallaan hän on suunnitellut mestariluomuksia artisteille ja kuninkaallisille. Hänen suunnittelemiaan asuja on nähty näyttämöllä ja punaisella matolla, teatterissa, musikaaleissa ja lähes joka vuosi Melodifestivalen-laulukilpailussa. Muotiluomusten ja design-mallistojen lisäksi hän on suunnitellut koruja, posliiniastioita ja kenkiä. Satakunta Wallinin työtä oli esillä Fashion Stories ‑näyttelyssä, joka oli suuri yleisömenestys. Sen näki puoli miljoonaa näyttelyvierasta eri museoissa.

Fashion Stories -näyttely esittelee valikoituja luomuksia Lars Wallinin pitkältä uralta. Kuvan oikeudet: textilmuseet.se

Mutta emme halunneet Larsia yhteistyökumppaniksi vain vaikuttavan ansioluettelon vuoksi. Pikemminkin meitä puhutteli hänen töistään välittyvä visio. Halusimme malliston, joka huokuu luksusta ja glamouria. Tuskin on toista suunnittelijaa, johon nämä ominaisuudet henkilöityisivät yhtä vahvasti kuin Larsiin.

”Suunnittelemani mallit päästävät naisen kauneuden oikeuksiinsa” – Lars Wallin

Kaikki Larsin suunnittelemat asut säteilevät jotakin ”wallinilaista”. Se erottuu massasta. Hieman asennetta, hieman kovuutta, ei ikinä ikävää. Tämä tuntui ajatuksissamme olevaan mallistoon sopivalta. Itse Lars kuvailee tapaansa työskennellä näin:
”Suunnittelemissani asuissa tuntee vartalon. Sovitan linjat ja leikkauksen myötäilemään vartaloa. Haluan tuoda esiin ja kunnioittaa naista luomuksillani kuitenkaan esineellistämättä häntä. Leikittelen mielelläni materiaaliseoksilla ja kerroksilla saadakseni aikaan tietyn kolmiulotteisen vaikutelman. Myös näkymättömästä tulee osa designia.”

Lars kertoo omin sanoin

 

Kokoelman synty

Lars päätti lähteä mukaan hankkeeseen, ja niin aloitimme työt. Edessä oli sarja tapaamisia, matkoja Boråsin ja Tukholman välillä, jopa Pariisiin. Vähitellen kokoelma alkoi hahmottua. Suunniteltiin, kaavoja piirrettiin ja sarjottiin, koeommeltiin, harsittiin ja testattiin kuukausien ajan.

”Wallinin muotokieli erottuu massasta. Hieman asennetta, hieman kovuutta. Ei ikinä ikävää.”

Lars vaati johtajiltamme paljon, sillä valitut materiaalit olivat erityisen työläitä työstettäviä. Ohuita, herkkiä tylliseittejä, joissa on hienoja kirjailuja eikä lainkaan elastisuutta, mutta niiden tuli kuitenkin myötäillä täydellisesti pyöristetyn kupin muotoa. Niiden kanssa tehtiin millimetrintarkkaa työtä, 2 mm otettiin pois tuolta tai lisättiin tänne. Kaikki tämä täydellisen istuvuuden aikaansaamiseksi. Tavallisia vaatteita, kuten puseroa ommeltaessa kukaan ei huomaa muutaman millin eroa, mutta rintaliiveissä ero tuntuu. Ja kun rintaliivit valmistetaan ohuesta, jäykästä tekstiilistä, on kieli pidettävä keskellä suuta niin kaavoja piirtäessä ja sarjoessa kuin leikatessa ja ommellessakin. Niinkin pieni virhe kuin väärän neulan käyttö koneessa voisi näiden materiaalien kohdalla johtaa katastrofiin. Haasteena oli myös huolehtia siitä, että liivit näyttävät hyviltä, ei vain A- tai B-kupeilla vaan myös F-kupeilla, ja että ne samalla antavat hyvän tuen. Kapeat olkaimet, jotka kuitenkin olisivat miellyttävät. Testiryhmämme koekäytti malleja pitkän aikaa. Haluamme todella luoda malliston, jossa design ja hyvä olo kohtaavat.

 

Itse olin uusi Miss Maryllä, kun kokoelmaa työstettiin. Muistan, kun ensimmäisen kerran sain nähdä Winter Dew ja Dreamscape-liivit, kun mallikappaleet olivat johtajan pöydällä. En ollut uskoa silmiäni. Otin samppanjanväriset Winter Dew -liivit käsiini ja kääntelin niitä edessäni. Ikkunasta tulevassa päivänvalossa näin ohuen tyllikankaan hohtavan huurteisen hologrammin tavoin. 

Winter Dew on saanut nimensä hohtavasta tyllistä ja lehtikirjailusta

Ja Dreamscape-liivien kuppien pitsikuvion päälle ommeltu kaunis brodeeratusta tyllistä luotu kerrosefekti toi kolmiulotteisuudessaan mieleen Wallinin upeat iltapuvut. Minuthan oli palkattu Miss Marylle kirjoittajaksi muun muassa siksi, että olin alusasufriikki. Uskoin jo nähneeni kaiken, mutta tämä olli minullekin jotain uutta. Juuri nämä kahdet liivit ovat edelleen omat suosikkini Visionary-mallistossa. Dreamscape on muuten myös Larsin oma suosikki.

Dreamscape-liivien kupeissa tyllikerrokset ja pitsi saavat aikaan kolmiulotteisen vaikutelman.

Yli vuosi yhteistyön aloituksen jälkeen mallisto oli valmis. Se julkistettiin 31.5.2018 verkkosivuillamme osoitteessa missmary.se. Odotimme malliston vastaanottoa toiveikkaina, ja ollaksemme aivan rehellisiä, meitä myös jännitti melkoisesti. Niin käy aina, kun markkinoille tuo jotain uutta, ja etenkin kun kaikki osalliset ovat antaneet sille koko sielunsa ja sydämensä, kuten me olimme tehneet. Mitä asiakkaat sanoisivat tuotteista?

Vastaus oli raikuva ”kyllä”! Huoli oli turha, ja huokaisimme ilosta. Yhteistyö Larsin kanssa on ollut valtavan hauskaa, ja olemme todella ylpeitä tuloksista. Visionary tuo ajatonta eleganssia juhlavaan arkeen. Liivejä, jotka ovat paitsi kauniita katsoa, myös täydellisen istuvia. Laatua, joka kestää sesongista toiseen. Nämä ovat miellyttävimmät mahdolliset designer-liivit, lyömättömään hintaan.

Floral Sun-liivit ylellisine kirjailuineen, kerrosefekteineen ja hienoine pitsiyksityiskohtineen nousivat suosituimpien mallien joukkoon.

Samat liivit eri väreissä ovat hyvin eri oloiset. Tässä Meadow Dreams on puuterisävyisenä ja dramaattisen värikkäänä.

 

Ssshhhh! Kuulit sen meiltä ensin…

Lopuksi voimme paljastaa pienen salaisuuden. Valmistimme kaikkia Visionary-liivejä 30 koossa – 70 A:sta 90 F:ään – mutta koska moni peräänkuulutti suurempia kokoja, päätimme kasvattaa monien suosittujen mallien kokovalikoimaa sikäli, kun niitä materiaalin puolesta olisi mahdollista ommella suuremmissa koissa. Jos olet lukenut aiemman artikkelin työmäärästä, joka edeltää uuden koon valikoimaan saamista, tiedät, että sarjomistyö on valtavan aikaavievää ja siksi uusia kokoja joudutaan odottamaan useampi kuukausi. Mutta hyvää kannattaa odottaa – eikö totta?


Ja muuten: Boråsin ja Tukholman väliä reissataan taas ahkerasti.

Näe koko Visionary-mallisto täällä:

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.