Hoito-ohjeet liiviesi pelastamiseksi | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

Hoito-ohjeet liiviesi pelastamiseksi

Kun on investoinut laadukkaisiin liiveihin, haluaa niistä saada nauttia mahdollisimman pitkään. Antamalla liiveille vähän lisähoivaa ja rakkautta voit pidentää niiden käyttöikää merkittävästi. Tässä parhaat vinkkimme siihen, miten parhaiten pidät huolta liiveistäsi!

Kuinka kauan liivit kestävät käytössä? Vastaaminen ei ole aivan helppoa, sillä se riippuu osin liivien laadusta ja osin siitä, mistä materiaalista ne on valmistettu, miten niitä pestään ja miten usein niitä käytetään. Todella laadukkaat liivit asiantuntevalta liivikauppiaalta on tavallisesti valmistettu kestämään pidempään kuin halvemmat liivit, joita suuret vaateketjut myyvät. Mutta laadukkaimmatkaan liivit eivät kestä ikuisesti. Yleisesti sanotaan, että liivien elinikä on parisen vuotta, mutta moni nainen käyttää liivejä huomattavasti pidempään. Liivien käyttöikää voi helposti pidentää huoltamalla niitä ajatuksella ja rakkaudella.

”Jos liivit saavat levätä käyttökertojen välissä, käyttöikä pitenee.”

 

MIKSI LIIVEJÄ TÄYTYY VAIHDELLA
Yksi parhaista vinkeistä liivien käyttöiän pidentämiseen on se, että käytät vuorotellen eri liivejä. Ihannetapauksessa kaapista löytyy kourallinen liivejä, joiden välillä voit vaihdella. Jos käytät samoja liivejä enemmän kuin päivän kerrallaan, ne kuluvat loppuun ennen aikojaan. Liivien täytyy saada ”levätä” käyttökertojen välillä. Syy tähän on se, että tekstiilikuidut tarvitsevat aikaa palautumiseen, etenkin jos liiveissä on elastaania, kuten useimmissa liiveissä tänä päivänä on.

”Tekstiilikuidut tarvitsevat aikaa palautumiseen säilyttääkseen elastisuutensa”

Elastaanin ansiota on, että joustava materiaali ei menetä muotoaan. Jos esimerkiksi selkämys olisi 100-prosenttista puuvillakuitua, se venyisi ja menettäisi muotonsa lyhyen käyttöajan jälkeen. Mutta vaikka liiveissä on käytetty elastaania, ne eivät silti säily joustavina ikuisesti.  Tämän vuoksi tekstiilikuitujen täytyy välillä saada levätä ja palautua käyttökertojen välillä. Yhden yön lepo ei kuitenkaan riitä, vaan liivien on hyvä levätä pari päivää. Kun liivit ovat venyneet ja tuntuvat liian suurilta sisintä hakasta käyttäessäsi, on aika heittää ne pois.

SÄILYTÄ LIIVEJÄ OIKEIN
Liivien tulisi kaapissa olla hakaset suljettuina.

 ”Sulje liivien hakaset, taita olkaimet alas ja säilytä liivejä makuuasennossa”

Säilytä liivejä mieluiten tasaisella alustalla, esimerkiksi vetolaatikossa. Aseta etenkin topatuilla kupeilla varustetut liivit siten, että ne ovat laatikossa peräkkäin ja hieman päällekkäin. Näin liivit saavat tukea toisistaan. Lisäbonuksena sinun on tällöin helppo nähdä koko liivikokoelmasi yhdellä silmäyksellä, eivätkä liivit sotkeennu toisiinsa. Paremmissa liivimyymälöissä liivejä säilytetään hyvästä syystä vaakatasossa sen sijaan, että ne ripustettaisiin roikkumaan.

NÄIN PESET LIIVIT
Liivejä ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen. Riittää, että ne pesee noin kolmen käyttökerran jälkeen. Liivit, joissa on silikoninauha (usein pitsisen kupin sisäpuolella tai olkaimettomissa liiveissä), on syytä pestä useammin. Hiki voi nimittäin haurastuttaa ja heikentää silikonia.

Noudata aina omien liiviesi pesuohjetta. Yleensä kaarituellisia liivejä ei pidä pestä koneessa, ei edes pesupussissa. Miss Mary -liiveille suosittelemme käsinpesua, jos niissä on kaarituet, ja hienopesua koneessa, jos kaaritukia ei ole.

Älä pese valkoisia yhdessä värikkäiden tai mustien liivien kanssa. Ota myös huomioon, että jotkut värit värjäävät, joten vältä eriväristen sekoittamista keskenään. Pesuohjeessa ilmoitetaan, jos liivit on pestävä erillään.

”Käytä kirjopesuainetta myös valkoisten liivien pesussa”

Sulje liivien hakaset aina selästä ennen pesua. Tämä estää hakasten tarttumisen pitsiin tai muuhun arkaan materiaaliin. Pitämällä liivien hakaset kiinni estät myös olkainten kiertymisen, vääntymisen ja sotkeentumisen.

Käytä mietoa pesuainetta kirjopyykille. Tämä pätee myös valkoisten liivien pesuun, sillä valkoinen materiaali on usein värjätty, ei luonnostaan valkoinen. Käytä kaikkein mieluiten alusvaatteille tarkoitettua erityispesuainetta. Vältä pesuainetta, joka sisältää valkaisuainetta tai alkoholia.

Pese käsin puhtaassa soikossa tai pesuvadissa. Jos liivit ovat herkkää materiaalia, käytä kylmää vettä. Kylmä vesi auttaa liivejä kestämään pidempään. Mitään liivejä ei pitäisi pestä kovin kuumassa vedessä, sillä se voi tuhota elastisuuden. Anna liivien imeä vettä rauhassa, mieluiten muutaman tunnin ajan, niin että kuollut ihosolukko ja muu lika todella irtoaa. Jätä mieluiten likoamaan yön yli. Hankaa sitten varovasti liivejä kiinnittäen huomiota kuppien sisäpuoleen ja sivuihin kainaloiden alla, mistä liivit likaantuvat usein eniten. Kaada pesuvesi pois ja huuhtele liivit huolella juoksevalla viileällä vedellä.

Jos kaarituettomat liivit kestävät konepesua, käytä hienopesuohjelmaa. Vältä linkousta. Älä pese kovin täydessä koneessa. Käytä aina alusvaatteille soveltuvaa pesupussia suojataksesi liivejä muilta vaatteilta, esimerkiksi jos peset samassa koneessa urheiluvaatteita, joissa on tarranauhoja. Pesupussi estää liivejä myös sotkeentumasta keskenään. Vältä laittamasta liivejä samaan pesuun raskaiden vaatteiden, kuten farkkujen, takkien tai paksujen pusakoiden kanssa.

Älä rumpukuivaa liivejä. Rumpukuivaajan lämpö tuhoaa vaatteen elastisuuden ja pilaa elastaanin.

 

NÄIN KUIVAAT LIIVIT
Jos liiveissä on topatut kupit tai pehmustetut olkaimet, venytä toppaus niin, ettei se kutistu.

Venytä myös kaaritukikuja, johon kaarituki on ommeltu sisään. Näin estät kaaritukikujaa kutistumasta. Jos se kutistuu, on olemassa riski, että kaarituki karkaa ulos kujasta.

Puristele vesi varovasti liiveistä, älä kierrä. Taittele kuiva froteepyyhe liivien ympärille ja puristele ja paina varovasti, niin että pyyhe imee ylimääräisen veden liiveistä.

”Venytä kaaritukikuja pesun jälkeen.  
Näin kaarituki ei pääse karkaamaan”

Kun ripustat liivit kuivumaan, älä anna niiden riippua olkaimista, jotta olkaimet eivät veny kosteiden liivien painosta. Ripusta liivit siten, että keskikohta kuppien välissä on pyykkinarua vasten.

Herkät materiaalit voi olla tarpeen kuivata vaakatasossa.

Älä koskaan laita kosteita liivejä kaappiin. Anna liivien kuivua kunnolla pesun jälkeen.

HYVÄ HUOLENPITO VIE PITKÄLLE
Tässä olivat vinkkimme siihen, mitä voit tehdä saadaksesi liiveistä mahdollisimman paljon irti. Kun laatuliiveihin on investoinut kelpo summan ja löytänyt oikeat suosikkiliivit itselleen, niistä haluaa tietysti nauttia pitkän aikaa.  

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.