Auts! Liivien kaarituki rikkoontui! | Miss Mary of Sweden
Hyppää pääsisältöön

Auts! Liivien kaarituki rikkoontui!

Joskus käy sellaista, mitä ei saisi tapahtua. Kaarituki hajoaa. Seuraavassa käymme läpi, miksi näin käy, mitä itse voit tehdä ja mitä valmistaja tekee estääkseen tämän.

MILTÄ LAADUKAS TUKIKAARI NÄYTTÄÄ?

Edullisemmissa liivimerkeissä käytetään usein heikkolaatuisia kaaria. Kaarituen pitäisi tuntua kankaan läpi litteänä, ei pyöreänä, ja sen pitäisi olla metallia, joka on pujotettu ohueen, suojaavaan muovituppeen. Kaari ei saa olla täysin jäykkä, jotta liivit tuntuvat miellyttäviltä päällä. Sen on oltava hieman taipuisa, jotta se myötäilee vartalon liikkeitä ja muotoa.

Metallin työstäminen kaaren valmistusvaiheessa vaikuttaa myös laatuun. Siitä kuluttajan on kuitenkin mahdotonta olla perillä. Meidän vastuullamme liivien valmistajana on käyttää laadukaita kaaria, vaikka ne maksaisivatkin vähän enemmän. Me Miss Maryllä käytämme vain litteitä, nikkelittömiä ja ruostumattomia metallikaaria, joissa on muovipeite. Ne ovat erittäin laadukkaita ja tulevat saksalaiselta toimittajalta, jota olemme käyttäneet jo vuosien ajan.


Miss Maryn käyttämät laadukkaat kaaret ovat litteää, muovipäällysteistä metallia, jossa on pyöristetyt päät. Väri kertoo kaaren koon ja rintojen väliin tulevan pään.

VÄÄRÄNKOKOISET LIIVIT VOIVAT MURTAA KAARITUEN
Edes erittäin hyvät ja laadukkaat kaarituet eivät kestä mitä tahansa. Jos liivit ovat liian pientä kuppikokoa tai ympärysmitaltaan liian pienet, liivin vartaloa ympäröivä tukinauha venyy liikaa, jolloin kaarituki on pakotettu muuttamaan muotoaan. Tämä rasitus vaikuttaa kaaritukeen niin, että se pahimmassa tapauksessa katkeaa. Monet naiset käyttävät liivejä useiden vuosien ajan ajattelematta, että liivit kuluvat ja venyvät käytössä. Jos paino nousee ja venyneitä liivejä käytetään edelleen, ne kuluvat kovasti. Jos tunnet, että kaarituki painaa kylkiluuta poven alla istuessasi, tämä on merkki siitä, että liivien ympärysmitta on liian pieni.

MITÄ TEHDÄ, JOS KAARITUET HAJOAVAT?
Jos olet poissa kotoa (eikä lähistöllä ole liivimyymälää) kaarituen hajotessa, on käytännössä kolme vaihtoehtoa. Sinnitellä rikkinäisissä liiveissä, kunnes tulet kotiin, jatkaa ilman liivejä tai muuntaa liivit kaarituettomiksi vetämällä kaarituet ulos. Mikään vaihtoehto ei ole optimaalinen.

Oleskelu rikkinäisissä liiveissä, joissa on katkennut tai muotonsa menettänyt kaarituki, voi olla kivuliasta, eikä sitä voi suositella. Emme myöskään voi suositella kaarituen vetämistä ulos ja korjaamista teipillä, liimalla tai hitsaamalla. Jos kuitenkin omistat vanhat, samanmalliset ja -kokoiset liivit samalta valmistajalta, voit kokeilla vetää kaarituen vanhoista liiveistä ja pujottaa sen käytössä oleviin. Älä yritä käyttää toisen liivimerkin kaaria, vaikka liivit olisivat lapun mukaan samaa kokoa. Kaarituissa on eri korkeuksia ja muotoja, ja vääränmallisen kaaren pakottaminen kanavaan tuhoaa koko liivit.

Jos vedät kaaren ulos, valmistaudu siihen, että liivit eivät enää istu hyvin tai anna entisenlaista tukea. Joskus ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja, jos kaari hajoaa kesken kaiken, sillä kukapa kantaisi käsilaukussa varaliivejä?

VOIKO KAAREN VETÄÄ ULOS JA JATKAA LIIVIEN KÄYTTÖÄ?
Vaikka kaaritukiliivit näyttäisivät päälle päin leikkaukseltaan samanlaisilta kuin kaarituettomat liivit, niistä ei voi vetää kaaritukia pois ja jatkaa käyttöä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vaikka ne näyttäisivät samanlaisilta, ne ovat rakenteeltaan erilaiset. Kun vedät kaarituen ulos, entinen tuki katoaa. Kaarituki jakaa taakkaa liivien muille osille. Kaari ei vaikuta vain itse kuppiin vaan myös etuosaan ja sivustaan. Katso kuva alla.
 


KAARI TUNKEE ULOS
Tavallisin kaariongelma ei ole itse kaaren katkeaminen tai vääntyminen, vaan pikemminkin kaaren tunkeutuminen kanavan päästä ulos rintojen välistä. Jos kaari ujuttautuu ulos, voit korjata asian ompelemalla kanaalin pään kiinni ompelukoneella tai käsin.

Kaaren ulos ujuttautumiseen voi olla monia syitä. Tavallisin syy on se, että liivit on pesty liian lämpimässä vedessä tai kuivattu kuivausrummussa. Syynä voi olla myös kuppikoon ja/tai ympärysmitan liian pieni koko, mistä aiheutuu liikkuessasi kitkaa ja ylimääräistä kulumista. Tai liivit ovat yksinkertaisesti liian vanhat ja kuluneet, siis loppuun ajetut. Jos liivit on vasta ostettu, voi syynä olla itse tukikaaren heikko laatu, esimerkiksi pään terävyys. Joissakin tapauksissa kyse voi olla myös valmistusvirheest: nauhakuja on venynyt liikaa ompeluvaiheessa tai sauma on ommeltu huonosti, jolloin se ratkeaa ajan myötä.

Miss Maryn käyttämissä kaarituissa on pyöristetyt päät ja muovipinnoite, niin etteivät ne leikkaudu kankaan läpi. Jotta kaaria ei vahingossa pujotettaisi väärin päin, on käyttämissämme kaarituissa värimerkintä, joka kertoo ompelijalle, kumpi pää tulee rintojen väliin ja kumpi kainalon puolelle.


Yllä oleva kuvassa näkyy oikein pujotettu ja väärin pujotettu kaari. Vasemmanpuoleinen kaari on pujotettu väärin kaarikanavaan, oikeanpuoleinen oikein.

Kaarikanava on kaksikerroksista materiaalia, jotta kaari pysyy kunnolla paikoillaan. Ommellessa on tärkeää varmistaa, että tukikaari sijoitetaan oikeaan rakoon. Jos se on väärässä raossa (kuten yllä olevassa kuvassa vasemmalla), on olemassa riski, että kaari hankaa materiaalin puhki. Tätä varten meillä on tuotannossa erityiset kontrollit.

MITEN KAAREN ULOSTULO ESTETÄÄN?
Voiko kaaren tunkeutumisen kankaan läpi ehkäistä? Kyllä vain. Joka kerta, kun peset liivit, oikaise ja venytä kaaritukikuja, kun liivit ovat vielä märät. Näin estät sitä kutistumasta tai menemästä kasaan. Älä pese kaaritukiliivejä lämpimässä konepesussa, edes pesupussissa. Noudata aina pesuohjetta. Älä koskaan käytä rumpukuivausta. Rumpukuivaus koituu liiveille kohtaloksi, sillä se tuhoaa elastisuuden. Kaikissa liiveissä on osia, joissa on elastista materiaalia. Vaikka itse kaaritukinauha ei ole elastinen, usein materiaali, johon tukinauha on ommeltu kiinni, on elastista. Jos se kutistuu, vaikutus heijastuu tukikaareen. Rumpukuivaus lyhentää käyttöikää merkittävästi.

Tarkista, että käytät oikeaa liivikokoa. Näin selvität, onko liivikokosi väärä.  Jos käytät oikeaa liivikokoa ja olet noudattanut pesuohjetta ja liivit hajoavat silti, saat apua ottamalla yhteyden asiakaspalveluumme.

 

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.